Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE), ce se va derula la Iaşi, în perioada 14-23 iunie, rezervă un loc important activităţilor culturale şi educaţionale destinate copiilor şi adolescenţilor.
Astfel, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi şi Palatul Copiilor din Iaşi, FIE pregăteşte un Festival de Carte şi Autori pentru Copii şi Adolescenţi în cadrul căruia vor avea loc peste 60 de evenimente: lansări de carte, ateliere de creaţie, spectacole de teatru, conferinţe, concerte de muzică pentru copii, precum şi activităţi dedicate benzilor desenate. Manifestările dedicate copiilor se vor desfăşura zilnic, între orele 10.00-21.00, pe trei scene amenajate în aer liber, în curtea Palatului Copiilor şi în Parcul Voievozilor, precum şi în Sala de spectacole a Palatului Copiilor.
“O parte importantă a festivalului o reprezintă copiii şi elevii, pe care îi avem invitaţi în perioada 15-20 iunie, în zona Palatul Copiilor. Această componentă reuneşte muzică, teatru, ateliere vocaţionale, dar, mai ales, reuneşte carte pentru copii, scriitori buni, edituri bune, zile ale benzilor desenate, precum şi invitaţi din ţară şi din străinătate. Sperăm să vină cât mai mulţi elevi şi să petreacă cele şase zile într-un cadru relaxat, în compania dansului, a muzicii şi a autorilor lor preferaţi. Nu ne dorim un spaţiu rigid, ci ne dorim să scoatem copiii din sălile de clasă, astfel încât să aibă acces la educaţie în spaţii neconvenţionale”, a declarat Florin Mindirigiu, directorul FIE, în cadrul conferinţei de presă organizate miercuri, 29 mai, la ISJ Iaşi.
În cadrul acestui festival pentru copii, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi participă cu un proiect intitulat “Paşi de copil în Iaşii marilor zidiri”.
900 de copii, mulţi din localităţi rurale sărace, defavorizate, din cele în care există comunităţi rome, vor beneficia de activităţile FIE, vor vizita muzee şi obiective turistice, vor primi cărţi şi pliante despre oraşul Iaşi.
“Folosind activităţile din cadrul festivalului, aducem copii din 24 de şcoli din rural şi realizăm parteneriatul cu alte 24 de şcoli de prestigiu din oraş. Un parteneriat cultural, educaţional şi social, care pleacă de la ideea de şanse egale pentru copii, de nevoie de cultură, de bucuria cunoaşterii şi de valorificarea unor concepte ca prietenie, solidaritate, empatie, dăruire. Copiii cu rezultate bune din rural vor avea ocazia să descopere evenimentele din festival, să viziteze muzee, să cunoască o şcoală cu care şcoala lui va deveni parteneră. Scopul final este acela de realizare a educaţiei prin şi pentru cultură, de a iniţia un dialog autentic între actorii responsabili de educaţie: şcoală, familie, comunitate”, a declarat prof. Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al ISJ Iaşi.
Un alt eveniment dedicat educaţiei – Gala de Excelenţă în Educaţie – pregătit de organizatorii FIE, în parteneriat cu ISJ, cu universităţile din Iaşi şi cu Academia Română Filiala Iaşi, va avea lor pe 14 iunie, la Teatrul Naţional “V. Alecsandri”.
Mesajul Inspectoratului Școlar Județean Iași
Inspectoratul Școlar Județean Iași este privilegiat să fie partener într-un proiect cultural și educativ complex, pentru că menirea acestei instituții este de a asigura accesul copiilor și al tinerilor la o educație de calitate, la cunoaștere, la cultura autentică.
Palatul Copiilor va deveni un loc simbolic si emblematic pentru învățământul ieșean, unde copiii se vor întâlni pentru a urmări spectacole de teatru, a răsfoi cărți, a asculta opinii ale scriitorilor într-un dialog dincolo de vârste, susținut de atracția pentru fascinația poveștii, a mitului desăvârșirii prin creație și prin cultură.
Apreciem continuitatea dintre activitățile formale din spațiul clasei, al școlii, dintre programe și manuale, pe de o parte, și spațiul fără limite, îngrădiri și catalog al spectacolului, al lecturii, al întâlnirilor cu artiști adevărați.
Timp de o săptămână, sute de elevi ieșeni vor trece dincolo de clase, pe rând, alături de profesori și educatori, vor parcurge străzile Iașului, se vor bucura de evenimente culturale, de întâlniri minunate prin care personajele coboară din poveste, urcă pe scenă sau se plimbă printre copii pe aleile din parcurile Iașului.
Inspectoratul Școlar Județean Iași contribuie la Festivalul Internațional al Educației și îl susține, având convingerea că niciodată nu putem spune că am făcut destul pentru copii – ei merită tot ce este mai bun, merită să redescopere bucuria cărții, a lecturii, a paginii foșnitoare de volum tipărit, acolo unde imaginația găsește toate lumile visate…