5:13 pm - Thursday April 18, 0616

Bojdeuca lui Ion Creangă va fi reabilitată cu fonduri europene

Consiliul Judeţean Iaşi a scos marţi, 17 august, la licitaţie contractul de achiziție publică pentru execuţia lucrărilor de construcții pentru obiectivul de investiții “Reabilitare Ansamblu Muzeal Ion Creangă Iași”, aferent programului ,,Călător pe meridiane culturale”, proiect transfrontalier implementat de Consiliul Județean Iași, în calitate de lider de proiect, și Consiliul Raional Fălești (Republica Moldova) și Primăria Orașului Fălești, în calitate de parteneri.

Valoarea contractului este de 3,2 milioane lei (fără TVA), termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare fiind 8 septembrie 2021, ora 15.00.

“Este o adevărată mândrie să avem aici, la Iași, Bojdeuca lui Ion Creangă, primul

muzeu literar din România, inaugurat în 1918, la care s-a adăugat în 1989, în clădirea anexă, Complexul Cultural-muzeal ,,Ion Creangă”, ce adăpostește biblioteca, fondul documentar și o sală pentru expoziții temporare. Este, totodată, și responsabilitatea noastră să protejăm și să promovăm acest patrimoniu de o valoare inestimabilă. Proiectul ”Călător pe Meridiane Culturale” este implementat de Consiliul Județean Iași, în calitate de lider de proiect, și de Consiliul Raional Fălești și Primăria Orașului Fălești, în calitate de parteneri, un prim proiect cultural de care vor beneficia comunitățile noastre”, a declarat Costel Alexe, preşedintele  Consiliului Judeţean Iaşi.

Bojdeuca este primul muzeu literar din România, fiind inaugurată la 15 aprilie 1918. Imobilul l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872, când a fost răspopit și a fost nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte. Poveștile și „Amintirile din copilărie” au fost scrise în căsuța botezată de scriitor bojdeucă. Tot aici, în vara și toamna anului 1876, humuleșteanul l-a găzduit pe bunul său prieten Mihai Eminescu.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;