Breviarul economic al județului Iași, actualizat de Camera de Comerț și Industrie

– Cum au trecut firmele ieșene peste primul an de pandemie? O imagine cuprinzătoare a societăților comerciale cu sediul în județul Iași, având la bază datele financiare concrete raportate pe 2020 –

Camera de Comerț și Industrie Iași a publicat ediția actualizată a „Breviarului Economic al Județului Iași”, o imagine cuprinzătoare a societăților comerciale, având la bază datele financiare anuale raportate de firmele  ieșene. Structurat pe domenii de activitate și ilustrat cu grafice sugestive, Breviarul oferă atât o imagine la zi, cât și tendințele privind evoluția domeniilor începând cu anul 2008, anul premergător crizei anterioare și până în 2020, primul an de pandemie.

Domeniile de activitate în care au fost grupate firmele din punct de vedere statistic sunt: Industrie, IT&C, Agricultură, Construcții, Comerț, Servicii, Turism și restaurante. Statistica include societățile comerciale înmatriculate (cu sediul social) pe raza județului Iași, care au depus bilanț până la începutul lunii iulie.

„Avem acum posibilitatea de a constata cum au trecut firmele locale prin primul an de pandemie, din punct de vedere economico-financiar. Dacă din primăvara trecută și până în primăvara aceasta am inițiat sau ne-am angrenat în calitate de parteneri în derularea unor consultări, sondaje și cercetări «la cald», supuse unui oarecare grad de subiectivitate în ce privește percepția din partea respondenților, ceea ce este firesc în plin context pandemic, iată că acum avem o imagine «la rece» dată de indicatorii financiari raportați de firme pentru anul 2020. Chiar dacă, în ansamblul său, economia locală a avut o scădere de aproximativ 2,5%, lucrurile diferă mult când analizăm fiecare domeniu de activitate: de la o creștere cu 10-11% a cifrei de afaceri din IT&C, până la o scădere cu 32% în HoReCa. Poate că unii ar fi tentați să spună că «ar fi putut fi mai rău», dar nu putem ignora faptul că în spatele fiecărui procent și în dreptul multor firme se află dificultățile reale prin care au trecut: venituri diminuate, întreruperi de activitate, disponibilizări de personal, dificultăți în aprovizionare și desfacere etc.”, a declarat Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași.

La nivelul societăților comerciale cu sediul social în județul Iași, din analiza raportărilor financiare aferente anului 2020 rezultă că au fost 18.763 de firme active (cifră de afaceri diferită de 0), ceea  ce înseamnă o creștere cu 8,88% față de anul precedent, acestea însumând o cifră de afaceri de 6,4 mld. euro (în scădere cu 2,32%) și 106.785 salariați (în scădere cu 2,70%).

Evoluția procentuală a cifrei de afaceri din 2020 față de 2019, structurată pe principalele domenii de activitate, se prezintă astfel: IT&C +10,72%, Construcții +9,38%, Comerț +3,50%, Servicii -3,43%, Industrie -11,20%, Agricultură -17,19%, Turism și restaurante -32,07%.

În privința numărului mediu de angajați la nivelul societăților comerciale active, aceasta a înregistrat o scădere cu 2,70% față de anul precedent, evoluția pe domenii fiind următoarea: Construcții +17,56%, IT&C +3,00%, Comerț -2,84%, Servicii -3,93%, Industrie -10,07%, Agricultură -10,46%, Turism și restaurante -13,79%.

„În Breviar, procesăm și agregăm date din mai multe surse, pe care le transpunem sub forma unor infografice sugestive, pentru a fi mai rapid și mai ușor de parcurs. La ultimele ediții, pentru a evidenția dinamica și tendințele, ne-am raportat la anul 2008 ca fiind anul premergător crizei anterioare care s-a manifestat în plan intern. Am ales să păstrăm în continuare această bază de raportare întrucât, chiar dacă și în 2020 vorbim în esență tot de o criză, cea de acum are la bază factori diferiți. Însă ambele momente de referință, incluse și păstrate în același grafic, conferă în timp atât o imagine punctuală a impactului la nivelul mediului de afaceri local, cât și o perspectivă asupra gradului de reacție și adaptare din partea acestuia,” a completat Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerț și Industrie Iași.

Breviarul economic este disponibil și poate fi consultat, în detaliu, online pe site-ul Camerei de Comerț, www.cciasi.ro.

Camera de Comerț și Industrie Iași

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;