Consultare publică privind Strategia de dezvoltare a arealului Spitalului Regional de Urgenţe

Primăria Municipiului Iaşi organizează joi, 26 august, și vineri, 27 august, o serie de consultări publice cu actorii locali interesați și viitorii beneficiari direcți, în cadrul demersului de elaborare a Strategiei de Dezvoltare a arealului Spitalului Regional de Urgență Iași, după un concept Smart City.

Astfel, joi, 26 august, sunt programate discuții cu reprezentanții mediului universitar și academic, precum și cu furnizorii de servicii medicale și producătorii de medicamente, iar vineri, 27 august, cu membrii Consiliului Digital al Municipiului Iași.

Prezent la întâlnirea cu reprezentanții mediului universitar și academic, primarul Mihai Chirica a menționat faptul că Primăria Municipiului Iași elaborează în această perioadă un Plan Urbanistic Zonal pentru întreaga suprafață de 104 hectare care aparține municipalității în zona Moara de Vânt, parte a unui studiu mai amplu, pentru o suprafață de circa 580 de hectare, care depășește limitele Municipiului Iași spre comuna Aroneanu.

De asemenea, edilul-șef a declarat că a solicitat Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și proiectantului ca viitoarea Autostradă A8 „a Unirii” Ungheni – Iași – Târgu Mureș să prevadă legături cu Spitalul Regional de Urgență, precum și cu Aeroportul Internațional Iași.

Totodată, primarul a spus că municipalitatea elaborează în această perioadă o serie de studii privind construirea căilor de acces spre și în interiorul arealului viitorului Spital Regional de Urgență și are discuții privind extinderea rețelelor de utilități (apă – canalizare, energie electrică, gaz, internet etc.) în zonă.

„Dezvoltarea bazată pe conceptul de Smart City presupune dezvoltarea unor soluții noi în domenii diverse, precum clădiri inteligente și eficiente energetic, crearea de locuri de muncă în domenii avansate, antreprenoriat, susținerea excelenței în medicină și servicii medicale, mobilitate inteligentă și ecologică, interacțiune facilă a cetățenilor cu administrația publică ș.a.m.d. Practic, Spitalul Regional de Urgență poate deveni catalizatorul transformării Municipiului Iași pe baza tehnologiei și inovării nu doar în domeniul medical, ci și în toate aspectele care fac atractiv arealul în care acesta va fi construit. Astfel, Spitalul Regional de Urgență va deveni un factor de dezvoltare la nivelul Municipiului și Zonei Metropolitane Iași. Cum arealul va deservi nu doar personalul medical, ci și întreaga populație a Municipiului și Zonei Metropolitane Iași, implicarea cetățenilor și a specialiștilor în conturarea conceptului de dezvoltare este esențială, motiv pentru care mulțumesc participanților la aceste dezbateri și îi asigur că municipalitatea va rămâne deschisă ideilor și proiectelor inovatoare”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Reamintim că Guvernul a adoptat pe 19 august 2021 proiectul de lege pentru aprobarea contractului de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi, în valoare de 250 de milioane de euro, semnat între România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) la Bucureşti şi Luxemburg în 20 aprilie anul curent. Finanţarea BEI în valoare de 250 de milioane de euro reprezintă aproximativ jumătate din costul net aferent obiectivului Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi, diferenţa urmând a fi asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat, după cum va fi necesar.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;