Primele tramvaie PESA circulă, începând de astăzi, pe străzile din Iaşi

În prezenţa primarului Mihai Chirica, a ambasadorului Poloniei în România şi a reprezentanţilor firmei producătoare, la Iaşi a avut loc în această dimineaţă inaugurarea primelor tramvaie ultramoderne produse de uzina PESA, achiziţionate cu fonduri europene de către municipalitate, în cadrul unui proiect privind modernizarea transportului în comun.

Evenimentul, care a avut loc în faţa Palatului Culturii, în faţa a câtorva zeci de ieşeni, a inclus o scurtă prezentare a tramvaielor, urmată de alocuţiunile autorităţilor lcale şi ale reprezentanţilor firmei producătoare.

„Este un moment cu adevărat istoric pentru orașul nostru. Acestea sunt primele tramvaie noi care ajung la Iași după 1977. A fost o promisiune, dar una de suflet pentru orașul nostru, iar astăzi ea se îndeplinește. Intrăm într-o nouă etapă a transportului public: verde, modern, inteligent! Prin modernizarea continuă a transportului public încercăm să facem un oraș curat, mai puțin poluat și care oferă posibilități de mobilitate ca în orice capitală europeană. Tramvaiele pe care le-am achiziționat sunt printre cele mai moderne din lume. Iașul este primul oraș din România care a avut transport electric cu tramvaiul și este de astăzi cel mai modern oraș din țară în ceea ce privește acest tip de transport. Mulțumesc producătorului pentru că a tratat acest contract cu maximă seriozitate, pentru profesionalism și pentru că a pus și suflet. Este un moment istoric și pentru că arată că se poate. În Moldova s-a vorbit de prea multă vreme despre autostradă, despre dezvoltarea și modernizarea infrastructurii feroviare și despre renașterea industrială. Prezența acestui tramvai în capitala istorică a României arată că se poate și altfel.  Comunitatea ieșeană aduce mulțumiri Comisiei Europene! Nu știu cum ar fi arătat Iașul dacă nu aveam bani europeni. Este o oportunitate pe care am tratat-o cu maximă seriozitate. Aceste tramvaie sunt produse europene și sper ca exemplul celor de la PESA să fie urmat și de noi, românii”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

După ce a mulţumit autorităţilor ieşene pentru invitaţie, ambasadorul Republicii Polone în România, Maciej Lang, a declarat că inaugurarea primelor tramvaie PESA reprezintă un moment important în cadrul relaţiilor economice dintre cele două ţări.

“În primul rând aș dori să mulțumesc domnului primar pentru invitație. Mă bucur să pot participa la ceremonia de astăzi, inaugurarea noilor tramvaie pentru Iași, produse de societatea poloneză PESA, și mă bucur că astăzi îl avem alături de noi pe domnul Zdziarski, președintele companiei. În calitate de ambasador al Poloniei în România, mă bucur că excelentele relații dintre țările noastre se traduc astăzi în cooperare practică. Este un moment foarte important, foarte frumos, pentru mine ca ambasador al Poloniei. Mulțumesc”, a afirmat ambasadorul Poloniei în România.

„Ne bucurăm foarte mult să livrăm un vehicul atât de frumos pentru un oraș la fel de frumos. Acum aproape doi ani am început construcția tramvaiului și, în ciuda pandemiei care ne-a blocat în ceea ce privește livrarea pieselor și întregul proces de producție, am reușit să ne încadrăm în timpul stabilit, știind cât de importantă e livrarea tramvaielor către Iași. Acest tramvai este mândria noastră, deoarece e un vehicul foarte modern. Are multe componente românești, ceea ce dovedește cooperarea excelentă dintre țările noastre. Domnul primar Mihai Chirica spunea că și-ar dori ca astfel de tramvaie să se facă și în România. Îl asigurăm că asta se va întâmpla cât de curând. Ne dorim ca și celelalte orașe din România să aibă aceeași abordare de modernizare a transportului în comun ca a Iașului”, a declarat Krzysztof Zdziarski, președintele PESA Bydgoszcz SA.

Contractul de achiziție a celor 16 tramvaie PESA a fost semnat pe 27 aprilie 2020, iar valoarea acestuia este de circa 163 de milioane de lei, (aproximativ 33,1 milioane de euro – ceea ce înseamnă 2,06 milioane de euro pentru fiecare tramvai).

Fiecare dintre cele 16 tramvaie PESA are o capacitate de transport de 230 de locuri, din care 30 pe scaune fixe, nerabatabile și individuale. Toate tramvaiele au dotări moderne: aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de supraveghere video interior şi exterior, echipament pentru anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing şi o instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior, sistem de numărare a călătorilor prin senzori video inteligenţi 3D ,etc.

În acest moment, în depoul de la Gară al Companiei de Transport Public (CTP) se află șase tramvaie PESA, în perioada următoare fiind aşteptate să sosească și alte vagoane produse de aceeaşi firmă, în baza contractului încheiat cu Primăria Municipiului Iași, finanțat de către Uniunea Europeană.

Noile tramvaie PESA vor fi scoase la stradă în mod gradual.

Primele două vagoane circulă începând de joi pe traseele 1 şi 13.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;