Rezistența culturilor de porumb la schimbările climatice, testată la Universitatea de Ştiinţele Vieţii

Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) a ales Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) pentru testarea potențialului genetic al hibrizilor de porumb, deoarece instituția ieșeană deține singurul fitotron din țară cu 11 camere climatice de tip „walking room” unde se pot simula diverse condiții de temperatură, lumină și umiditate atmosferică.

Infrastructura de cercetare a USV Iași, unică la nivel național, se regăsește în cadrul Institutului de Cercetări pentru Agricultură și Mediu (ICAM) – rezultatul unui proiect european în valoare de 10 milioane euro – care este dotat cu echipamente de cercetare ultramoderne pentru analize fizice și chimice ale solului, plantelor, apei și aerului. În cadrul ICAM lucrează cercetători, cadre didactice, studenți, doctoranzi și este, de asemenea, pus la dispoziția fermierilor pentru diverse cercetări.

Spre exemplificare, APPR derulează în parteneriat cu USV Iași proiectul de cercetare intitulat “Transfer de Cunoștințe între ICAM și APPR în Domeniul Consultanței Tehnice și a Testărilor Specializate pentru Fermieri”.

„Scopul proiectului este de fundamentare a potențialului genetic a hibrizilor de porumb testați în câmp și în fitotron de către echipa de cercetare a USV Iași și de identificare a influenței condițiilor climatice asupra randamentului productiv al hibrizilor testați. Prin proiect, ne propunem să obținem o cunoaștere în domeniul potențialului hibrizilor de porumb și ne dorim să facem recomandări fondate fermierilor în alegerea celor mai performante soluții. Astfel, în cadrul proiectului se testează anual peste 80 de hibrizi de porumb în câmpurile experimentale amplasate în Ferma Ezăreni a Universității și în camerele climatice din fitotronul existent la nivelul ICAM”, a precizat conf. univ. dr. Denis Țopa, decanul Facultății de Agricultură de la USV Iaşi.

În acest mod, proiectul va avea impact asupra creșterii capacității de inovare a întreprinderilor din mediul de afaceri agricol, contribuind la îmbunătățirea performanței acestora. Cunoașterea rezultată va fi transferată către alți fermieri din întreaga țară și către sistemul de cercetare și educație din domeniul agricol.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;