5:14 pm - Tuesday April 29, 8053

Iașul, lăudat de Comisia Europeană în legătură cu modul în care a răspuns la pandemia de COVID-19

Modul în care municipiul Iași a răspuns la pandemia de COVID-19, prin punerea la dispoziția lucrătorilor esențiali de autobuze dedicate, în perioada de vârf a anului 2020, este oferit ca exemplu de bună practică, alături de oraşul Dublin din Irlanda.

Informațiile sunt publicate în materialele de promovare a Săptămânii Europene a Mobilității, realizate de Comisia Europeană și alte două instituții internaționale.

Potrivit documentului, măsurile au vizat menținerea frecvenței autobuzelor pe rutele existente, în ciuda scăderii gradului de utilizare a transportului public. În plus, rutele de transport cu autobuzul au fost adaptate astfel încât să se evite supraaglomerarea în stațiile de autobuz mai mici și să se țină cont de pistele pentru biciclete de pe șoselele capitalei irlandeze .

Și schimbul de informații este un avantaj semnificativ în acțiunea de combatere a pandemiei; de exemplu, informațiile suplimentare privind gradul de ocupare al mijloacelor de transport sunt transmise prin intermediul aplicațiilor pentru telefoane inteligente de către Deutsche Bahn (Căile Ferate Germane) și de către operatorii de autobuze din Catalonia, Spania.

Tema anuală pentru SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII din anul 2021 este „Siguranță și sănătate prin mobilitate durabilă”, prin aceasta dorindu-se să se aducă un tribut dificultăților cu care s-au confruntat Europa – și întreaga lume – în timpul pandemiei de COVID19.

Cele patru subiecte principale din acest an sunt sănătatea mintală și fizică, siguranța și răspunsul la pandemia de COVID-19.

  1. Sănătatea mintală

Sănătatea mintală este unul dintre subiectele principale ale temei din acest an și subliniază un aspect care este adesea neglijat: transportul public poate influența în mod semnificativ starea sănătății mentale a persoanelor, precum și starea lor de bine.

Transportul public le permite oamenilor să realizeze legături și să relaționeze cu ceilalți, să aibă acces la oportunități profesionale și educaționale, precum și la activități de petrecere a timpului liber în afara caselor lor, oferindu-le o mai mare flexibilitate.

De asemenea, transportul public le permite persoanelor în vârstă să aibă un stil de viață activ în cadrul comunităților lor, iar cercetările au arătat că politicile de transport adaptate persoanelor în vârstă (cum ar fi abonamentele de transport gratuite) sunt asociate cu un grad mai mare de utilizare a transportului public în rândul persoanelor în vârstă și contribuie la reducerea simptomelor de depresie și a sentimentului de singurătate.

Acest aspect a fost subliniat ca un factor important în timpul Săptămânii europene pentru îmbătrânire activă și sănătoasă. În plus, s-a arătat că intervalele de deplasare mai scurte îmbunătățesc starea de bine, în timp ce naveta care durează între 60 și 90 de minute are cel mai negativ impact asupra stării psihice a persoanelor. Transport public ieșean este atractiv și accesibil tuturor categoriilor de călători, atât prin flota modernizată, cât și prin tarifele titlurilor de călătorie.

  1. Sănătatea fizică

Este important și să se reducă la minimum efectele negative legate de trafic, cum ar fi emisiile de gaze de eșapament.

Calitatea aerului Impactul negativ al poluării atmosferice este confirmat de studii recente ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care estimează că în fiecare an se înregistrează 376 000 de decese premature în UE27+Regatul Unit cauzate în mod direct de poluarea cu particule fine.

Cu toate acestea, numărul deceselor cauzate de poluare s-a redus la jumătate în ultimii 30 de ani. Se pot observa schimbări semnificative în urma reducerii poluării aerului, a utilizării soluțiilor de mobilitate activă, a noilor mijloace de transport, cum ar fi bicicletele electrice, precum și a eforturilor de extindere a zonelor pietonale urbane și a spațiilor verzi.

Municipalitatea ieșeană a achiziționat 32 de tramvaie ultramoderne și 44 de autobuze electrice, prin fonduri europene, pentru a contribui la reducerea de emisii de gaze de eșapament și a încurajării utilizării transportului public de către locuitorii orașului.

  1. Măsuri de siguranță

Aproximativ 15% dintre persoanele din UE au dizabilități, iar acest număr este posibil să crească odată cu îmbătrânirea demografică. Prin urmare, Comisia pentru transport din cadrul Parlamentului European a identificat diverse dificultăți cu care se confruntă persoanele cu mobilitate redusă ori persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere atunci când utilizează transportul public.

Acestea se referă, în primul rând, la barierele majore de acces la punctele de legătură dintre diverse rute și la nodurile intermodale, precum și la lipsa de informații privind accesibilitatea transportului local. În cazul în care aceste informații există, ele nu sunt adesea disponibile în formatul corect, cum ar fi Braille sau audio.

Noile autobuze și tramvaie achiziționate de către municipalitatea ieșeană sunt prevăzute cu podea joasă, rampă pentru scaunele rulante și sisteme audio prin care sunt difuzate informații relevante pentru călătoria cu mijloacele de transport public.

  1. Răspunsul la pandemia de COVID-19

Mai multe orașe europene au ales să pună la dispoziție autobuze dedicate pentru grupurile vulnerabile sau pentru lucrătorii esențiali în perioada de vârf a pandemiei de COVID-19, cum ar fi orașul Iași din România.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;