Expoziție și lansare de catalog la Muzeul de Artă „Bronzuri din patrimoniul Muzeului de Artă Iași”

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași vă invită să vizitați, la Palatul Culturii din Iași, în perioada 6 octombrie – 4 noiembrie, expoziția „Bronzuri din patrimoniul Muzeului de Artă Iași”.

Vernisajul va avea loc miercuri, 6 octombrie, ora 18.00, în spațiile expoziționale ale Muzeului de Artă și va include lansarea „Catalogului colecției de sculptură în bronz din patrimoniul Muzeului de Artă Iași”, semnat de Oana Dragotă, muzeograf și Antonela Anastasiu, conservator. Evenimentul va fi prezentat de dr. Maria Bilașevschi, critic de artă.

Patrimoniul Muzeului de Artă include 65 de lucrări în bronz, a căror valoare este dată de autori, tematică, vechime, dar și de noblețea materialului suport din care sunt realizate. Evenimentul expozițional este o ocazie unică de a aduce în prim-plan opere deosebite, unele dintre acestea fiind prezentate în premieră publicului larg.

Expoziția, concepută în jurul unui parcurs cronologic ce se întinde din secolul al XIX-lea până în zilele noastre, prezintă atât piese din arta europeană, în special reducții în bronz ale unor opere celebre realizate la ateliere de turnătorie renumite ca Barbedienne sau Susse Frères, precum și lucrări din sculptura românească. Concepute de autori din generații diferite, de la Ștefan Ionescu-Valbudea, Oscar Spaethe, Oscar Han, Ion Irimescu, Gabriela Manole-Adoc, până la Ilie Bostan, Dimitrie Verdianu sau Elena Surdu-Stănescu, selecția incită la un dialog între măiestrie tehnică și libertate de creație.

Sculpturile sunt prezentate alături de lucrări bidimensionale aparținând colecției de grafică din patrimoniul Muzeului de Artă Iași, majoritatea gravuri, interogând raportul dintre unicitate și multiplicitate în artă, aspect relevant mai ales în cazul bronzurilor de ediție.

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet), până pe 4 noiembrie, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară în vigoare.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;