5:13 pm - Wednesday April 19, 0484

Mormintele lui Anastasie Fătu și Mihai Codreanu, restaurate la iniţiativa Ateneului Naţional din Iaşi

Ateneul Național din Iași continuă seria de restaurări ale mormintelor-monumente istorice sau de arhitectură din Cimitirul Eternitatea prin alte două obiective ce aparțin unor mari personalități ale țării noastre: Anastasie Fătu și Mihai Codreanu.

În anul împlinirii a 205 ani de la nașterea și 135 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui român Anastasie Fătu, medic și botanist ieșean, precum și a 165 de ani de când, lua ființă, la Iași, prima Grădină Botanică din România, Ateneul Național din Iași, în parteneriat cu Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași, a restaurat mormântul monument-istoric al acestuia.

„Aducem un pios omagiu lui Anastasie Fătu, cel ce a fost Fondatorul Grădinii Botanice din Iași, prima din România, Vicepreședinte al Academiei Române, Primul medic pediatru din Moldova și Președinte al Adunării Deputaților”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului ieșean.

Ceremonia de resfințire a monumentului va avea loc marți, 19 octombrie 2021, de la ora 16.00, în Cimitirul Eternitatea.

În aceeași zi, de la ora 15.00, va fi dezvelită și o placă informativă, amplasată în dreptul casei unde a locuit Anastasie Fătu, la intersecția dintre strada care îi poartă numele și strada Florilor. În curtea acestei case, marele botanist a înființat prima Grădină Botanică din țară.

Tot marți, 19 octombrie, începând cu ora 16.30, în Cimitirul Eternitatea va avea loc și ceremonia de resfințire a mormântului poetului Mihai Codreanu (foto), avocat, dramaturg și traducător român, director al Teatrului Național Iași și membru corespondent al Academiei Române.

Cele două monumente au fost restaurate de Ateneul Național din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Direcției Județene pentru Cultură Iași.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;