Expoziție „Ecleraj. Obiecte şi sisteme de iluminat, din Preistorie până în Epoca Modernă”

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează la Palatul Culturii din Iași, în perioada 16 decembrie 2021 – 1 mai 2022, expoziția „Ecleraj. Obiecte şi sisteme de iluminat, din Preistorie până în Epoca Modernă”.

Pe parcursul expoziției, vizitatorul este pus în legătură directă cu creaţia materială a înaintaşilor, în cazul de faţă cu realizările, aparent modeste, dintr-un vast şi vechi domeniu: iluminatul artificial. Tema este ilustrată de o varietate de obiecte, precum: vetre, opaiţe, căţui, sfeşnice din lut, fier sau metale nobile, candele, lămpi pe gaz, candelabre și lampadare. Acest discurs muzeal include în mod logic prezentarea, în format fizic, a unor produse rezultate din activităţile agro-pastorale, aşa cum erau ceara şi seul, dar și a altor elemente pe care natura le-a oferit omului.

Expoziția, care prezintă piese ce provin din colecțiile următoarelor muzee din structura Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Unirii, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, Muzeul Unirii Iaşi și Muzeul Etnografic al Moldovei, poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00 – 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet), cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Vernisajul va avea loc joi, 16 decembrie, la ora 14.00, la Muzeul de Istorie a Moldovei.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;