5:13 pm - Wednesday April 20, 3098

Manifestări prilejuite de împlinirea a 32 de ani de la începutul Revoluției Române din Decembrie 1989, desfășurate la Iași

În organizarea Asociației „14 Decembrie 1989” , Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și Primăriei, la Iași au fost organizate marți, 14 decembrie,  o serie de manifestări prilejuite de împlinirea a 32 de ani de la începutul Revoluției Române din Decembrie 1989. Programul a debutat cu depunerea de jerbe de flori la placa comemorativă din Piața Unirii, după care, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași, participanții la eveniment au participat la simpozionul „Revoluția Română, 14 decembrie 1989, Iași” și prezentarea volumului „Revoluția ascunsă. Premise și declanșare”, de Ioana Diaconescu și Cassian Maria Spiridon.

Alături de revoluționarii ieșeni și reprezentanții oficialităților locale, la manifestări au fost prezenți, printre alții, academicianul Răzvan Theodorescu, scriitorul și jurnalistul Alexandru Mironov și fostul premier Petre Roman. „Revoluția anticomunistă a început la Iași! Și chiar dacă revolta ieșenilor împotriva unui regim opresiv nu a căpătat amploarea unei mișcări populare, antrenând doar un mic grup de intelectuali, primul pas – cel mai greu! – a fost făcut. Pentru că este foarte greu, adeseori imposibil, să se treacă de la teama ce era experimentată zi de zi din pricina omniprezenței instituțiilor de forță ale unui sistem dictatorial la sentimentul de incredibilă putere pe care-l aducea dorința de libertate. A fost nevoie de un curaj aproape nesăbuit ca să nu mai fie acceptate „indicațiile prețioase”, pentru a fi luate în răspăr, fiindcă oamenii se săturaseră să trăiască în sărăcie, în frig, în minciună, în frică. Și chiar dacă revolta ieșenilor a fost înăbușită în fașă, semnalul luptei pentru libertate a fost transmis. Doar câteva zile mai târziu, în Timișoara și în alte orașe din Ardeal, apoi în București, iar pe urmă în toată țara, milioane de români și-au cerut în stradă, în pofida tuturor pericolelor, rația de libertate! Așa s-a născut democrația românească, sub ploaia de gloanțe, cu mii de morți și de răniți cărora nici până astăzi nu li s-a făcut dreptate! Acum, la 32 de ani de la acele evenimente, ne întrebăm, cu justificare, câte s-au realizat din ce ne-am dorit atunci? Fără îndoială, trăim într-o societate liberă, democrată, mult diferită față de România anilor ‘80. Și totuși, după cum spuneam, prea mulți vinovați pentru abuzurile sistemului comunist nu au fost trași la răspundere, ba chiar au devenit aprigi capitaliști! Poate și de aceea asistăm la un exod masiv al creierelor, la o dezamăgire a generațiilor mai în vârstă, la o derută a generațiilor mai tinere. Dar nu e niciodată prea târziu să cerem dreptate! Cu gândul la toți cei care de-a lungul deceniilor nu și-au plecat capul în fața dictaturilor, să privim totuși cu încredere în viitor!”, a declarat, în discursul său, primarul Mihai Chirica.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;