Prima conferință științifică din seria „Moștenirea lui Asachi” din 2022 îl va avea ca invitat pe prof. univ. dr. Dan Cristea, membru corespondent al Academiei Române. Joi, 27 ianuarie, de la ora 12.00, cercetătorul de la Institutul de Informatică Teoretică al Academiei Române va vorbi despre „Informatica – înger sau demon?”, contextualizând dezvoltarea dependenței de tehnologie în epoca digitalizării.
Evenimentul organizat de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) în colaborare cu acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, va avea loc online, pe platforma ZOOM, în contextul pandemiei COVID-19. Conectarea se va face prin accesarea linkului următor, care va deveni activ cu câteva zeci de minute înainte începerii evenimentului.
Academicianul a descris tema conferinței ca fiind una foarte actuală, referindu-se la lumea care există deja în jurul nostru: trăim într-o eră a digitalizării care ne schimbă și ne modelează viața, indiferent dacă vrem sau nu.
„În era digitalizării, vorbim doar despre avantajele acesteia, multe, de altfel, dar ignorăm dezavantajele care nu numai că există, dar pot avea consecințe grave asupra formării copiilor, dezvoltării generațiilor tinere și evoluției / involuției societății. Colegul și prietenul meu, profesorul Dan Cristea, ne va vorbi despre toate acestea într-o conferință importantă și relevantă pentru noi toți cei care înțelegem că a patra revoluție industrială ne schimbă, vrem, nu vrem, viața”, a declarat acad. Bogdan Simionescu.
Profesorul Dan Cristea este informatician, matematician, cercetător și profesor universitar, fiind specializat în lingvistică computațională. De altfel, acesta este și inițiatorul masteratului cu această denumire organizat în cadrul Facultății de Informatică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Dan Cristea este specializat în procesarea limbajului natural, structura discursului, lexicografie computațională, dar și aplicații și resurse pentru prelucrarea limbajului natural. Acesta este unul dintre cei mai cunoscuți specialiști români la nivel internațional în acest domeniu.