5:14 pm - Friday May 1, 4685

Lordul David Trimble, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a vizitat Camera de Comert si Industrie Iasi

Sâmbătă, 15 iunie 2013, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi a primit vizita Lordului David Trimble, Prim-Ministru al Irlandei de Nord între 1998-2002 şi Laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1998).

Vizita distinsului oaspete s-a înscris în agenda manifestărilor Festivalului Internaţional al Educaţiei Iaşi 2013, eveniment sprijinit în mod direct de Camera de Comerţ, în preambulul Conferinţei „Cugetările unui laureat al Premiului Nobel pentru Pace”.

Aflat la prima sa vizită la Iaşi, Lordul David Trimble a împărtăşit reprezentanţilor Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi şi oamenilor de afaceri prezenţi la întâlnire viziunea asupra factorilor de dezvoltare a comunităţii locale, despre conceptul şi viitorul zonei Euro, dar şi despre arta de a conduce şi a negocia în vremuri de criză.

„Mediul academic, educaţia în general, sunt factori importanţi ai dezvoltării. Pe de de o parte, de pe băncile şcolii, tinerii trebuie încurajaţi să păşească pe calea antreprenoriatului; este o dezvoltare firească, pornind de la transpunerea în practică a cunoştinţelor. Pe de altă parte, mediul universitar însuşi trebuie să îmbrăţişeze mai mult conceptul de spin-off, pentru a facilita transferul tehnologic şi a fi ancorat mai bine în realitatea economică înconjurătoare.” (Lord David Trimble).

„Observ în rândul dumneavoastră păreri împărţite cu privire la trecerea la moneda Euro. Fiecare are dreptul la propriile păreri, dar cu toţii trebuie să analizaţi foarte bine impactul acestei treceri asupra competitivităţi. Dacă vă pierdeţi competitivitatea, veţi avea de suportat un cost major în zona Euro. De altfel, personal sunt sceptic în legătură cu conceptul Euro: prea multe regiuni dezvoltate inegal şi care nu pot avea nici în viitor un acelaşi ritm.” (Lord David Trimble).

Oaspetele a rememorat zilele de intense negocieri pentru stoparea coflictelor sângeroase din Irlanda de Nord, care au culminat la 10 aprilie 1998 cu semnarea Acordului de la Belfast (Good Friday Agreement) de către guvernele britanic şi irlandez. De altfel, succesul acestor negocieri i-a adus Lordului David Trimble Premiul Nobel pentru Pace. „Nici o negociere nu seamănă cu alta. Întotdeauna este diferit. Dacă pregăteşti mai multe ipoteze de lucru, trebuie să te aştepţi ca rezultatul final să nu coincidă cu nici una dintre acestea. Însă, dacă nu pregăteşti nici o ipoteză, mai bine nu intra în negocieri.” (Lord David Trimble).

„Ne bucurăm să avem ca oaspete, la Iaşi, cu atât mai mult la Camera de  Comerţ, una dintre cele mai importante figuri politice ale Marii Britanii, o personalitate autentică de la care ne putem inspira şi care are multe de transmis. Este un real câştig pentru cei care a discutat la Camera de Comerţ sau în faţa cărora a conferenţiat la Biblioteca Centrală Universitară, pentru că întotdeauna o părere corect argumentată şi bine susţinută nu poate decât să te ajute să studiezi mai bine toate aspectele unei probleme.” (Paul Butnariu, Preşedinte în exerciţiu, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi)

Filed in: Economic

Comments are closed.

;