Consiliul Județean Iași a organizat cel mai important eveniment transfrontalier de la granița de est a Uniunii Europene

La începutul acestei săptămâni Iașul a găzduit Forumul Economic al Euroregiunii Siret – Prut – Nistru. Consiliul Judeţean Iaşi şi Euroregiunea Siret-Prut-Nistru au organizat, pentru prima dată în România, un Forum economic transfrontalier dedicat companiilor şi administraţiilor publice de la graniţa de Est a Uniunii Europene. „Din punct de vedere istoric şi cultural, Ucraina şi Republica Moldova sunt parte a Europei. Mai rămâne să se rezolve aspectul politic. Îmi doresc din tot sufletul ca la Summitul de la Vilnius, din această toamnă, aceste două ţări să primească vestea bună a semnării unui acord de asociere cu Uniunea Europeană. Alături de companii, cei mai importanţi lideri politici și administrativi de la graniţa de Est a Uniunii Europene au fost prezenți la Forumul organizat la Iași. Niciodată nu au fost fost atât de mulţi lideri din Republica Moldova şi Ucraina în orașul nostru, la aceeaşi masă, pentru a dezvolta proiecte de interes comun. Iașul a demonstrat că este o poartă de acces între Est şi Vest”, a declarat Cristian Adomnitei, președintele Consiliului Județean Iași.

Deschiderea oficială a Forumului Economic al Euroregiunii Siret – Prut – Nistru, eveniment care s-a desfășurat la Centrul Expozițional „Moldova”, a avut loc ieri, 17 iunie, la aceasta participând și delegația membrilor Comisiei CIVEX a Comitetului Regiunilor. În cea de-a doua zi a evenimentului au avut loc prezentări ale oportunităților de cooperare transfrontalieră în viziunea administrațiilor regionale și locale din Republica Moldova, România, Ucraina (regiunile Cernăuți, Odessa, Vinitsa), Euroregiunile Karelia, Nistru, Siret-Prut-Nistru. Ziua a continuat cu prezentări ale companiilor prezente și s-a încheiat cu un eveniment business-to-business, prin care cele peste o sută de firme din Ucraina și Republica Moldova au putut intra în contact. Forumul se va încheia mâine, 19 iunie, cu o vizită de studiu a delegațiilor din străinătate la mai multe obiective din Iași.

După finalizarea programului de la Centrul Expozițional, delegațiile administrative din Ucraina și Moldova au avut întrevederi cu toată conducerea Consiliului Județean Iași, la Palatul Administrativ al Județului. Cu această ocazie s-au stabilit acțiuni punctuale pentru viitorul apropiat între Județul Iași și unitățile administrativ-teritoriale prezente la Forum. Conducerea Județului Iași a avut o întrevedere și cu reprezentanții landului german Sachsen – Anhalt, land cu care Județul Iași are relații de colaborare de mai mulți ani.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;