Spitalele ieșene acordă asistență medicală gratuită refugiaților din Ucraina

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași vine în sprijinul persoanelor care ajung în România din zona conflictului armat din Ucraina și pune la dispoziția acestora numărul de telefon +40 755.222.120, care poate fi apelat în cazul în care este necesară asistență medicală pentru mai multe tipuri de boli acute sau boli cronice.

În funcție de afecțiunile menționate, personalul Serviciului Voluntar de Ambulanță (SVA) Iași va realiza transferul persoanelor care vin din zona de conflict la una din următoarele unități medicale din municipiul Iași:

  • Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria” Iași – servicii medicale pentru copii indiferent de patologia urgentă sau cronică.
  • Spitalul Clinic de Urgență “Prof. dr. N. Oblu” Iași – servicii medicale pentru persoane cu boli neurologice și neurochirurgicale.
  • Institutul Regional de Oncologie Iași – servicii medicale pentru persoane cu boli oncologice
  • Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie – servicii medicale pentru persoane cu tuberculoză și alte boli pulmonare
  • Spitalul Clinic de Boli Infectioase” Sf. Parascheva” Iasi – servicii medicale pentru persoane cu afecțiuni infecto-contagioase
  • Spitalul Clinic Doctor “C.I. Parhon” – servicii medicale pentru persoane cu boli neurologice sau nefrologice
  • Spitalul Clinic C.F. Iași – servicii medicale pentru persoane cu diabet și alte afecțiuni acute
  • Maternitatea „Cuza Vodă” Iași – servicii medicale pentru viitoarele mămici și pentru nou nascuți.
  • Maternitatea „Elena Doamna” Iași – servicii medicale pentru viitoarele mămici și pentru nou nascuți.

Reamintim că, potirivt Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 15 din 27 februarie 2022, asistența medicală primară, asistența medicală de urgență, precum și asistența medicală și tratament gratuit în cazurile de boli acute sau cronice se asigură tuturor cetățenilor străini sau apatrizi care provin din zona conflictului armat din Ucraina. De asemenea, aceste persoane au dreptul de a fi incluse în programele naționale de sănătate publică ce au drept scop prevenirea, supravegherea și controlul bolilor transmisibile, în situațiile de risc epidemiologic.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;