Primele ajutoare donate de ieșeni pentru refugiații din Ucraina au plecat spre Cernăuți

O parte importantă din produsele donate de ieșeni în cadrul campaniei umanitare „Ajutoare pentru refugiații din Ucraina” au plecat sâmbătă, 5 martie, spre Vama Siret, urmând să ajungă, în final, în regiunea Cernăuți, acolo unde există un număr important de refugiați de război. Produsele au fost încărcate în cinci autospeciale ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului (ISUJ) Iași, convoiul fiind însoțit de primarul Mihai Chirica.

În cele cinci autospeciale au fost încărcați 56 de paleți de produse; două camioane au fost încărcate cu apă, iar celelalte trei cu produse alimentare, cazarmament și produse de igienă. Valoarea totală estimată a produselor este de 520.000 de lei, informează Biroul de presă al Primăriei Municipiului Iași. „Dragi ieșeni, vă mulțumesc că v-ați mobilizat exemplar pentru a veni în sprijinul refugiaților de război din Ucraina. În doar câteva zile s-au strâns tone întregi de alimente, mii de pături, zeci de mii de produse de strictă necesitate. Îmi exprim întreaga recunoștință față de ieșeni pentru această extraordinară dovadă de solidaritate cu un popor greu încercat! Vă mulțumesc pentru încredere și vă îndemn să donați în continuare pentru cei care suferă de pe urma acestui război absurd! Să dea Dumnezeu ca războiul să se încheie cât mai curând, iar oamenii să revină acasă!”, a declarat primarul Mihai Chirica, la plecarea convoiului cu ajutoare către Vama Siret.

În cadrul campaniei umanitare „Ajutoare pentru refugiații din Ucraina”, organizată de Primăria Municipiului Iași, au fost deschise șapte puncte de colectare a ajutoarelor pentru refugiații din Ucraina, amplasate Piața Unirii, Podu Roș (1001 Articole), Esplanada Nicolina, Esplanada Oancea (Tătărași), Esplanada Mimoza (Păcurari), Piața Voievozilor (Alexandru cel Bun) și respectiv Parcul Copou. Autoritățile locale fac apel la ieșeni să doneze în continuare: produse alimentare ambalate neperisabile (nu produse preparate), lenjerie de pat, pături, pilote noi sau puțin uzate și curate, produse de igienă sau jucării în stare de funcționare. Reamintim că, la inițiativa primarului Mihai Chirica, municipalitatea va sprijini financiar și logistic Primăria orașului înfrățit Cernăuți din Ucraina.

În cursul zilei de 24 februarie, primarul orașului Cernăuți, Roman Klichuk, a trimis Primăriei Municipiului Iași o solicitare de sprijin constând în o serie de echipamente și bunuri necesare pentru sprijinirea populației ucrainene afectate de invazia armatei Rusiei. Edilul din Cernăuți a solicitat, printre altele, generatoare diesel și electrice, dispozitive de încărcare, utilaje de manipulare, mașini de transport, rezervoare și purificatoare de apă, truse de prim ajutor, corturi, saci de dormit etc., toate acestea fiind necesare pentru organizarea unor centre pentru refugiați. Ca răspuns, primarul Mihai Chirica a inițiat un proiect de hotărâre privind alocarea unui ajutor financiar de 500.000 de lei (circa 100.000 de euro) pentru Primăria orașului Cernăuți. Proiectul a fost votat în ședința de plen a Consiliului Local din 28 februarie 2022.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;