5:13 pm - Thursday April 18, 6999

Un bărbat care a donat un rinichi fiului a primit la rândul său o șansă de la un donator în moarte cerebrală

Alte două transplanturi de rinichi au fost realizate în această săptămână în Compartimentul de Transplant de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași. Intervențiile chirurgicale au fost posibile în urma prelevării de organe care a avut loc la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași. Doi bărbați, unul din din Roman și unul din Botoșani au fost primitorii, iar medicii spun că a fost și o situație nemaiîntâlnită.

Bărbatul în vârstă de 66 de ani, din Roman, a donat în urmă cu zece ani unul dintre rinichi fiului său, iar acum el a fost cel care a avut nevoie de un organ sănătos. „Nu a mai fost un caz similar până acum, este o situație pe care am întâlnit-o doar în literatura de specialitate. Și-a ajutat fiul să treacă peste un episod de insuficiență renală, iar acum a ajuns și el în pragul ședințelor de dializă. Urma să le înceapă chiar de săptămâna viitoare. Pentru el este o șansă pe care a primit-o după ce el la rândul lui a dat o șansă copilului său”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

Celălalt bărbat care a fost transplantat are 58 de ani, este din Botoșani, și făcea dializă din 2021. Ambii pacienți au fost operați în cursul zilei de miercuri, 4 mai 2022, iar medicii spun că intervențiile au decurs bine și sunt acum supravegheați în Compartimentul de Transplant.

„Mulțumim familiei donatorului care, prin acest gest, a reușit să dea această șansă pacienților și să le schimbe complet viața. Aș vrea să mulțumim și colegilor de la Spitalul de Neurochirurgie care au grijă de pacienții aflați în moarte cerebrală și care depun un efort susținut în ultimele săptămâni pentru a identifica donatorii și a facilita ca aceste intervenții să se realizeze în cele mai bune condiții medicale. Este o muncă foarte mare și din partea lor și le mulțumim”, a spus conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

În total, de la începutul anului, echipa medicală de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” a realizat 24 de transplanturi renale.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;