Proiectul privind construcția Spitalului Regional de Urgență, lansat oficial, astăzi, la Iași

Ministerul Sănătății a lansat oficial vineri, 6 mai, la Iași, proiectul privind construcția Spitalului Regional de Urgență (SRU) Iași, obiectiv finanțat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 al Uniunii Europene, Axa prioritară 14: “Construcţia infrastructurilor pentru spitalele regionale de urgenţă”, Obiectivul 1 „Îmbunătăţirea calităţii și eficienţei asistenţei spitalicești de urgenţă” al Priorităţii investiţionale 14.1 „Investiţii în infrastructurile sociale și de sănătate care contribuie la dezvoltarea naţională, regională și locală, reducând inegalităţile în materie de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale și recreative, precum și trecerea de la serviciile instituţionale la serviciile furnizate de autorităţile locale”. La fel ca în cazul celorlalte două unități similare, de la Cluj și Craiova, construcția Spitalului Regional de Urgență de la Iași este inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României și cofinanţată prin Programul Operaţional Regional pentru perioada 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 2.379.575.202,02 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 684.906.513,63 lei, din care valoarea totală nerambursabilă FEDR de 223.320.500,00 lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul de stat: 458.296.407,65 lei. Perioada de implementare a investiției este de 106 luni, respective între 01.05.2018 – 28.02.2027.

“Construcția, a cărei amprentă la sol este de trei hectare, va avea șapte nivele: două subterane și cinci supraterane. Două etaje sunt comune: în zona de jos se află partea de ambulatoriu și partea de logistică, iar sus sunt sălile de operație (sunt în total 18 săli de operație), după care de la etajele trei, patru și cinci se află saloanele de internare a bolnavilor.De asemenea, la nivelul superior al unității este prevăzut un heliport. În total, Spitalul Regional de Urgență de la Iași va avea 850 de paturi, din care 330 pentru îngriji medicale. Pentru Compartimentul de Anestezie și Terapie Intensivă au fost prevăzute 58 de paturi, la care se adaugă alte 12 paturi destinate Marilor Arși”, a declarat Cristina Gatfon, managerul de proiect.

Prezent la conferința de lansare oficială a proiectului privind construcția viitorului Spital Regional de Urgență, primarul Mihai Chirica a anunțat că municipalitatea a demarat deja discuțiile cu factorii de resort în vederea începerii lucrărilor de realizare a drumurilor de legătură care să lege viitoarea unitate medicală de principalele artere de circulație din zonă.

“Am reușit să impunem proiectantului de la viitoarea autostradă realizarea unei legături între Spitalul Regional de Urgențe și Aeroport și, mai departe, să se intersecteze cu viitoarea autostradă, undeva în zona Aroneanu, pe lângă celelalte comunicații pe care dorin să le realizăm cu orașul, prin zona CA Rosetti. Deosebit de important de știut este faptul că zona respectivă are nevoie de utilități majore, pentru că este vorba de o construcție de peste 150.000 de metri pătrați. Ne trebuie cel puțin o stație electrică cu o putere de 50 de MW, despre care am discutat deja cu cei de la EON, precum și de o resursă importantă de apă și gaze naturale. Prin urmare, lucrăm la toate aceste lucruri, avem prevăzute și câteva locații pe care să instalăm toate aceste necesități”, a afirmat primarul Mihai Chirica. 

La rândul său, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe, a dat asigurări că instituția pe care o conduce a convenit cu proiectantul Autostrăzii A 8 realizarea unui drum de legătură între Spitalul Regional de Urgență și viitoarea autorută.

“În acest moment, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu proiectantul Autostrăzii A 8 am convenit asupra realizării unei bretele pe care ne-o dorim la două benzi pe sens, dinstre autostradă spre Aeroport, care să facă legătura cu Spitalul Regional de Urgență și apoi să coboare spre CA Rosetti. Discuția acum cu municipalitatea este ca tronsonul din CA Rosetti, între Podul de Fier și rondul de la Popricani, să fie lărgit la două benzi pe sens, patru în total, luându-ne totodată angajamentul ca odată cu modernizarea Aeroportului să avem și o cale de acces către Spitalul Regional de Urgență, prin modernizarea DJ 282 G, în lungime de șase kilometri, dinspre Aroneanu, care să fie să modernizat, reabilitat și lărgit, astfel încât să permită accesul atât către SRU cât și către Aeroport”, a menționat Costel Alexe.

”Deocamdată ne aflăm încă la stadiul de schițe și planșe. Este o etapă obligatorie, fără nicio îndoială, dar pe care trebuie să o depășim cât mai repede. Noi, ieșenii, ne-am cam săturat de planșe și așteptăm de mult timp implementarea unor proiecte importante. Am transmis astăzi acest mesaj clar și către cei care lucrează la proiectul tehnic al Spitalului Regional. Au finanțare, au susținerea Ministerului Sănătății, a autorităților locale. Trebuie doar să își facă treaba și să respecte termenele asumate, pentru că așteptările ieșenilor sunt foarte mari și sunt justificate. În același timp, i-am asigurat pe toți cei implicați în proiect de sprijinul necondiționat al Instituției Prefectului – județul Iași. Așa cum discutăm periodic despre stadiul documentației pentru autostrăzi și încercăm să găsim soluții pentru orice problemă, așa îmi doresc să existe o comunicare și în cazul Spitalului Regional”, a declarat, la rândul său, Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, în cursul acestui an vor fi eliberate avizele necesare pentru lucrările de infrastructură, urmând ca lucrările efective de construcție a clădirii să înceapă în anul 2023.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;