Măsuri de sprjinire a persoanelor vulnerabile care suferă de pe urma caniculei

Având în vedere temperaturile ridicate înregistrate în ultimele zile la Iași, Primăria Municipiului Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Socială (DAS), a trecut la luarea unor măsuri de protejare a persoanelor vulnerabile, aflate în evidența instituției. ia o serie de măsuri specifice destinate unor categorii de persoane defavorizate, cu risc major de îmbolnăvire.

Astfel, în concordanţă cu Planul de măsuri pentru diminuarea efectelor provocate de vremea caniculară asupra populaţiei Municipiului Iaşi, aprobat de Comitetul Local pentru Situații de Urgenţă (CLSU), acţiunile operative întreprinse de Direcţia de Asistenţă Socială sunt următoarele:

  1. Identificarea şi monitorizarea persoanelor defavorizate care pot fi afectate sever în perioada de avertizare caniculară. În evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială Iaşi în categoria menţionată anterior sunt incluse persoanele vârstnice singure şi / sau nedeplasabile, persoanele cu dizabilităţi, bolnavii cronici sau cu boli incurabile, persoane fără locuinţă / fără adăpost, persoane asistate prin unităţile sociale aflate în subordinea direcţiei etc.

  1. Deschiderea de linii telefonice pentru preluarea, în regim de urgenţă, a sesizărilor venite de la populaţia Iaşului: 0332.440.647, 0232.206.344, disponibile în intervalul orar 9.00 – 16.00, zilnic, în perioada caniculară, cu avertizare de cod galben, portocaliu sau roşu, respectiv 0770.882.218, în intervalul orar 16.00 – 19.00.

  1. Achiziţionarea unor produse necesare pentru suportarea temperaturilor extrem de ridicate: apă, fructe etc., cantităţile pentru fiecare persoană vulnerabilă urmând a fi stabilite în funcţie de propunerea direcţiei, prin dispoziţia Primarului Municipiului Iaşi. Distribuirea către persoanele defavorizate aflate în evidenţa direcţiei se va face la domiciliul beneficiarului.

  1. Sprijin în achiziţionarea alimentelor de bază, în funcţie de solicitarea înregistrată prin linia telefonică de urgenţă, plata produselor fiind suportată de beneficiar.

  1. Distribuirea de apă plată (ambalată în bidoane de 5 litri, donație de la Crucea Roșie) locuitorilor din Zona Cicoarei.

  1. Alte măsuri stabilite în situaţii de neprevăzut constatate de echipele direcţiei pe teren.

“Personalul Direcției de Asistență Socială a început monitorizarea telefonică a persoanelor din grupul țintă de miercuri, 29 iunie 2022, fiind contactate telefonic aproximativ 500 de persoane dependente, din care cinci persoane au solicitat și au primit sprijinul direcției prin acordarea în cursul zilei de joi, 30 iunie 2022, la domiciliu, de apă minerală și fructe. De asemenea, Direcția de Asistență Socială va asigura și prezența cadrelor medicale acolo unde este cazul”, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Primăriei.

În prezent, numărul persoanelor monitorizate de Direcția de Asistență Socială este de aproximativ 1.500.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;