Salvați Copiii România a deschis la Iași primul centru de consiliere și informare pentru familiile refugiate din Ucraina

Organizația Salvați Copiii România anunță deschiderea primului Centru de consiliere și informare pentru familiile refugiate din Ucraina, la Iași. Totodată, la Școala Gimnazială ”Veronica Micle” din Iași, Salvați Copiii amenajează spații adecvate unde se vor desfășura activități recreativ-educaționale cu 38 de copii ucraineni  instituționalizați, integrați în sistemul de învățământ românesc. Copiii sunt cazați la Centrul de Servicii Sociale “Bucium” al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași, alături de alți cinci copii mai mici, cei nouă îngrijitori ai lor și de cei nouă copii ai acestora.

Începând cu data de 9 mai, cei 52 de copii din Centrul de Servicii Sociale “Bucium” primesc zilnic sprijinul Salvați Copiii. În total, 3.123 de copii și 5.723 de adulți au primit asistență umanitară complexă, prin echipele Organizației Salvați Copiii, la nivelul județelor Iași și Vaslui, de la începutul invaziei militare din Ucraina.

Cei 38 de copii cazați la Centrul de Servicii Sociale “Bucium” provin din sistemul de protecție a copilului din Ucraina – Instituția Municipală de Asistență Socială a Copiilor și Familiilor „Casa Bună” a Consiliului Regional Dnipropetrovsk, iar acum sunt înscriși la Școala Gimnazială ”Veronica Micle” Iași, în cadrul grupelor de preșcolari, ciclul primar și gimnazial. Activitatea face parte din programul de sprijin al Salvați Copiii, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași și Centrul de Servicii Sociale “Bucium”. În cadrul acestui demers se are în vedere susținerea copiilor în continuarea parcursului educațional prin intermediul activităţilor interculturale şi educative derulate în spiritul respectului faţă de diversitate, încrederii şi înţelegerii, a solidarităţii şi a toleranţei reciproce. Spații prietenoase se pregătesc, de asemenea, în Centrul “Bucium”, pentru desfășurarea de activități educaționale.

Salvați Copiii a amenajat în incinta eGros – centrul de tranzit pentru refugiați –un spațiu prietenos destinat copiilor, pentru activități recreative. Până în prezent, aici s-au desfășurat activități recreative cu 443 de copii și 969 de adulți, care au beneficiat de consiliere informațională, suport material și tichete sociale.

În perioada 4 – 8 iulie, 32 de copii au participat la Tabăra de vară organizată la Arca lui Noe, mini-fermă și parc de joacă în Bârnova-Iași, cu sprijinul Salvați Copiii.

„La patru luni de la începerea războiului la scară largă, constatăm o nevoie crescută de a sprijini persoanele care doresc să se stabilească pentru o perioadă mai lungă în România. Ele au nevoie în special de informații, îndrumare și consiliere pentru a accesa drepturile și serviciile disponibile pentru ei, cum ar fi accesarea sistemului de învățământ, a serviciilor medicale, a locurilor de muncă sau aserviciilor de consiliere emoțională”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Organizația Salvați Copiii este prezentă la punctul de trecere a frontierei din Sculeni (Iași) și Tabăra de tranzit Huși (Vaslui), evaluând constant nevoile și oferind asistență umanitară.Echipele de teren ale organizației asigurăproduse de primă necesitate (produse de îngrijire personală și articole de îmbrăcăminte), consiliere, comunicare în limba ucraineană, informare privind protecția temporară, colaborând cu reprezentanții autorităților prezente la frontieră (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Poliția de Frontieră).

Până în prezent, la Info point Vama Sculeni, angajații Salvați Copiii au oferit suport material și consiliere informațională pentru 4.919 de persoane – 1.533 de copii și 3.386 de adulți, iar în Tabăra de tranzit Huși, județul Vaslui, 679 de persoane – 222 de copii și 457 de adulți, au beneficiat de aceste servicii.

Echipa Salvați Copiii colaborează cu autoritățile locale, susținând financiar transportul persoanelor care intră pe teritoriul României prin punctele de frontieră aflate la granița cu Republica Moldova. Până la momentul actual au fost sprijinite financiar zece transporturi pentru 216 copii și 231 de adulți. Printre aceste persoane, s-a aflat și un grup de nouă copii și trei adulți proveniți din sistemul de protecție a copilului din Ucraina, preluarea acestora fiind realizată în colaborare cu DGASPC Iași. Aceștia sunt în continuare cazați la Centrul de Servicii Sociale “Bucium”.

Salvați Copiii a oferit, până acum, pentru 144.191de persoane, dintre care 82.112 de copii ucraineni și 62.079 de adulți (femei, vârstnici, familii extinse) sprijin umanitar, asistență socială și educațională, precum și psihologică. Au fost distribuite 13.205 de tichete sociale pentru familiile cu copii, iar 3.828 de persoane (1.276 de familii) au fost înregistrate în programul de asistență financiară pentru a primi suport pentru o periodă de trei luni.

ANALIZA SALVAȚI COPIII ROMÂNIA

Conform analizei Salvați Copiii, la care au participat 1.178 de cetățeni ucraineni, din care 87% alți reprezentanți legali ori rude ale copiilor refugiați din Ucraina și aflați în România, beneficiari ai programelor de sprijin Salvați Copiii, nevoile pe care familiile ucrainene le resimt și pe care nu le pot acoperi sunt legate de:

  • costurile medicale și accesul la servicii medicale (62%), ceea ce înseamnă, concret, procurarea de medicamente, sprijin psihosocial pentru copii și adulți, protecția medicală a copiilor cu afecțiuni medicale, sprijin pentru înregistrarea copiilor la medicul de familie, oferirea de consiliere și acompaniere la instituțiile medicale;
  • bunuri non-alimentare (55%), obiecte de uz imediat, casnic sau personale (îmbrăcăminte, încălțăminte) sau destinate comunicării prin telefon, alte cumpărături cotidiene etc.;
  • plata chiriei (46%) sau a utilităților pentru locuințele în care se află în diferite localități ale țării;
  • realizarea de economii pentru cheltuieli neprevăzute (40%), ceea ce ar crea un sentiment de minimă siguranță în contextul actual al totalei imprevizibilități a situației din Ucraina și țările europene;
  • cheltuielile destinate îngrijirii și educației copiilor (32%), cum ar fi rechizitele, tabletele școlare ori alte lucruri specifice activităților recreative, părinții ucraineni preocupându-se de integrarea educațională a copiilor lor pe timpul verii și pentru anul școlar viitor 2022-2023;
  • procurarea hranei zilnice (26%);
  • cheltuielile de transport (26%), inclusiv combustibil ori întreținerea mașinilor proprii;
  • produse igienico-sanitare pentru copii și ceilalți membri de familie (19%);
  • procurarea apei (8%).

Salvați Copiii va deschide centre de consiliere și informare în cinci zone principale (București, Galați, Iași, Suceava, Baia Mare) în care copiii și familiile sunt cazați și decid să rămână temporar sau semi-permanent. În aceste spații vom oferi consiliere și informare, management de caz, consiliere psiho-socială, activități pentru copii și adolescenți, suport material și financiar.

În România, de la declanșarea acestei crize (24 februarie), la nivel național, au intrat 1.522.767 de cetățeni ucraineni. Pe teritoriul României sunt, în acest moment (23iunie 2022), sunt 83.780 de cetățeni ucraineni. Dintre cei care au ales să rămână pe teritoriul României, 4.360 au solicitat azil și 46.174 au permise de ședere temporară.

Salvați Copiii a oferit, până acum, pentru 144.191de persoane, dintre care 82.112 de copii ucraineni și 62.079 de adulți (femei, vârstnici, familii extinse), sprijin umanitar, asistență juridică și educațională, precum și psihologică.

Filed in: Informațía zilei, ONG-uri

Comments are closed.

;