Atenție la caniculă! Doi pacienți au ajuns la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” în stare gravă, cu deshidratare severă

Două persoane diagnosticate cu afecțiuni care îi imobilizează la pat au ajuns la începutul acestei săptămâni la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași cu deshidratare severă și cu un nivel ridicat al sodiului în sânge. Medicii susțin că în această perioadă cu temperaturi ridicate, este important ca persoanele imobilizate la pat sau care nu se pot îngriji singure să fie supravegheate pentru a nu ajunge în situația în care lipsa hidratării să le pună viața în pericol.

Unul dintre cele mai grave cazuri este cel al unui bărbat de 79 de ani, din Iași, cu antecedente psihiatrice, care a ajuns la spital prima dată din cauza unui sindrom confuzional. Medicii l-au diagnosticat cu hipernatremie severă, deoarece avea o creștere semnificativă a valorii sodiului în sânge. A fost internat la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, unde a fost corectat dezechilibrul existent, însă se află în continuare sub supraveghere medicală.

„Bărbatul este internat, sperăm că va fi externat zilele următoare. Din păcate, nu are suport familial sau social, iar problemele sale psihiatrice îl împiedică să conștientizeze și să se poată ocupa singur de nevoile lui de bază”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al unității medicale.

Un alt caz de deshidratare severă a fost al unei femei de 50 de ani, imobilizată la pat din cauza unei probleme neurologice, care a ajuns la spital din cauza unui traumatism cranio-cerebral minor. În urma investigațiilor, femeia a fost diagnosticată cu hipernatremie severă și a avut nevoie de perfuzii și tratament intravenos.

„Tragem un semnal de alarmă legat tocmai de aceste categorii de pacienții care au nevoie de supraveghere, nu neapărat medicală, ci din partea membrilor familiei, a personalului de îngrijire dacă se află într-un centru social. Fiind un sezon cald, nevoia de lichide și de hidratare este mai mare, iar expunerea lor la căldura excesivă sau lipsa suplimentării hidratării duce la aceste accidente nefericite“, a subliniat conf. dr. Ionuț Nistor.

Specialiștii spun că cele mai vulnerabile categorii în acest sens sunt persoanele vârstnice, cele imobilizate la pat, dar și copiii mici.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;