5:13 pm - Friday April 20, 7770

Peste 50.000 de hectare de culturi agricole din județul Iași sunt afectate de secetă

Autoritățile locale din județul Iași au identificat până acum peste 50.000 de hectare de culturi agricole afectate de seceta pedologică din această vară. Toate aceste culturi vor fi verificate și evaluate de specialiști, precizează reprezentanții Instituției Prefectului Județului Iași.

”La nivelul județului Iași avem o suprafață arabilă totală de aproximativ 270.000 hectare. Acum ne aflăm în etapa în care de la nivel local se transmit date cu privire la culturile considerate a fi afectate de seceta pedologică. În ceea ce privește culturile de toamnă, până astăzi au transmis raportări 48 de unități administrativ-teritoriale, pentru o suprafață totală de peste 19.000 de hectare. În cazul culturilor de primăvară, au transmis raportări 45 de unități administrativ-teritoriale, pentru o suprafață totală de peste 31.000 hectare. Toate aceste raportări transmise de la nivelul primăriilor vor fi verificate în teren de către comisia stabilită prin ordin al prefectului, în prezența fermierilor. Abia apoi vom avea o situație exactă a suprafețelor afectate, evidență care va fi transmisă la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Comisia constituită prin ordin al prefectului își va desfășura activitatea până la data de 15 decembrie și este formată din trei reprezentanți din cadrul Direcției pentru Agricultură, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și de la Primăria pe raza căreia se află terenul agricol.

Termenele pentru constatarea suprafețelor afectate de seceta pedologică sunt:

  • pentru culturile din anul 2022 depunerea înștiințărilor scrise, de către utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate foarte grav, se poate realiza până cel târziu la data de 1 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;
  • procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu la data de 15 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;
  • rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la data de 30 august 2022 inclusiv, pentru culturile înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 decembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;