Proiectul de modernizare a depoului Dacia prinde din ce în ce mai mult contur

Plenul Consiliului Local a aprobat în ședința de marți, 26 iulie, actualizarea  indicatorilor tehnico – economici aferenți proiectului de modernizare a Depoului Dacia și realizarea unei zone de acces între depou și podul peste pârâul Rediu, respective între strada Strămoșilor și rond Dacia.

Valoarea totală actualizată a proiectului, în urma creșterii masive a prețurilor materialelor, este de 273.520.522,72 lei, din care construcții și montaj în de 182.675.938,69 lei.

Durata de realizare a proiectului este estimată la 28 de luni, din care lucrările efective la 23 de luni.

Modernizarea depoului din Dacia al Companiei de Transport Public a devenit prioritară și în contextul achiziției de către municipalitatea ieșeană, prin intermediul fondurilor europene, a 32 de tramvaie (Bozankaya și PESA) și a 44 de autobuze electrice, la care se adaugă oportunitatea achiziției altor mijloace de transport electrice (tramvaie, autobuze și troleibuze) prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027 și prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Astfel, depoul va avea două spații de adăpostire, unul pentru 46 tramvaie, celălalt pentru 62 de autobuze electrice, în funcție de gabarit. Va fi primul depou din România, dar și din Europa de Est, construit pentru a fi independent energetic, astfel că toate capacitățile energetice vor fi asigurate de panouri fotovoltaice.

Totalul suprafeței pe care se va interveni este de 55.219 metri pătrați.

În planul municipalității, modernizarea depoului din Dacia va atrage și o serie de modificări în structura arterelor de circulație din zonă, prin realizarea unei conexiuni rutiere cu zona Complexului ERA prin prelungirea străzii Tabacului. Pe strada nou creată va fi construită și o cale de rulare a tramvaielor, cu plecare din Rond Dacia, iar trama stradală va fi modernizată.

Proiectul include și realizarea unei stații intermodale și a unei piațete urbane în Rondul Dacia.

Depoul din zona Dacia va fi modernizat în baza unei finanțări realizate (parțial) prin creditul contractat în anul 2020 de la BERD.

Pe 4 octombrie 2021 Consiliul Local a votat aprobarea unui contract de credit în valoare de 20.449.897,75 euro (100.000.000 lei) de la BERD. Finanțarea rambursabilă externă a fost aprobată pe 15 martie 2021 și de Comisia de Avizare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finanțelor.

Contractul de credit și contractul de garanție au fost semnate de primarul Mihai Chirica și reprezentanții BERD pe 21 octombrie 2021.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;