Asociația Zi de Bine Moldova continuă proiectul pilot VERDE STOP în Piatra Neamț

Proiectul Verde STOP face parte din seria de proiecte desfășurate de asociația Zi de Bine în zona Moldovei. Prin intermediul acestui proiect, ZDB Moldova urmărește educarea copiilor cu privire la importanța ocrotirii naturii și menținerii unui mediu ecologizat.

Iași, 27 iulie 2022: Zi de Bine Moldova, împreună cu primul magazin Zero Waste din Piatra Neamț, AER, continuă proiectul Verde STOP în Piatra Neamț. Inițial, acesta a urmărit realizarea unui colț verde amenajat în curtea a 3 școli, unde copiii nu doar să găsească informații prietenoase pe panoul informativ, dar și să recicleze selectiv. Alte acțiuni din cadrul proiectului au constat în realizarea unei cutii de compost, amenajarea unui spațiu pentru colectarea uleiului utilizat, proiecții de film în curtea școlii și discuții libere cu copiii despre activități de economisire a resurselor naturii. Inițiativa va continua și în lunile august și septembrie, proiectul activând și în cadrul Kult Fest.

”Proiectul a crescut mult față de ideea inițială, fiindcă ne-am dat seama că panourile cu informații pentru copii ar fi extrem de utile și în parcurile de joacă din oraș. De asemenea, proiecțiile de film reprezintă o idee foarte interesantă pentru mulți, care ne-au chemat să facem asta și la școala lor sau, mai mult, în cadrul festivalului Kult Fest, unde vor fi foarte mulți tineri.”, menționează Melania Medeleanu, co-fondator Asociația Zi de BINE.

Astfel, acest proiect pilot va continua și în următoarea perioadă, educând copiii cu privire la importanța naturii și modul în care aceștia o pot proteja, prin acțiuni mici, dar însemnate. Colțul verde, ce oferă informații ușor de înțeles și posibilitatea de colectare selectivă, a fost deja amenajat în Școala Dobreni, Școala Nr. 4, Școala Nr. 11 și Școala Daniela Cuciuc din Piatra Neamț. Panouri informative sunt montate în locuri de joacă din oraș: Parc Aurora, Parc Ozana, locul de joacă din Ștrandul Tineretului, locul de agrement La Caiace.

Proiecțiile de film și dezbaterile au loc după următorul calendar:

  • Proiecție Școala Dobreni – 20 iulie, Filmul Wall-e
  • Proiecție Strada Calistrat Hogaș – 22 iulie, Filmul Povestea Plasticului
  • Proiecție Școala Daniela Cuciuc – 27 iulie, Filmul Wall-e
  • Proiecție Kult Fest – 29 iulie, Filmul Povestea Plasticului

Bugetul necesar pentru implementarea proiectului Verde STOP – a fost asigurat de Isopan, partener strategic al Asociației Zi de BINE, alături de Cardinal, Cashtriba Consulting, Maresi Foodbroker SRL  și Cadra Tech.

Verde STOP este un proiect curajos, care oferă o șansă naturii de a fi ocrotită de viitoarele generații. Alături de AER (Autentic, Etic și Reutilizabil), magazinul Zero Waste din Piatra Neamț,  Zi de Bine Moldova a reușit nu doar să finalizeze obiectivele propuse în această lună, ci și să asigure continuitatea unor astfel de acțiuni care să protejeze mediul. Acest proiect va continua și lunile următoare, prima inițiativă fiind extrem de apreciată în comunitate.

”Prima școală la care am amenajat un colț verde este școala din Dobreni, din Neamț. Deși în plină vacanță de vară, aproape 50 de copii s-au strâns în curtea școlii și am povestit cu ei despre cum putem să economisim resursele Pământului și de ce e nevoie să facem asta. Trăind la țară, copiii știau deja că ne aflăm într-o criză de apă, că trebuie să o consume cumpătat, dar și că lumina se stinge atunci când pleacă din încăpere. A fost cu noi și dl. Negoiță, permacultorul care le-a povestit copiilor rostul lăzii de compost și cum compostul face bine în agricultură. Ne-a impresionat ce le-a spus dl Negoiță la final copiilor: << Noi, adulții, venim acum să vă rugăm pe voi să reparați ce noi am stricat. Să economisiți ce, ani la rând, noi am risipit. >> După discuție, copiii au învățat cum pot să facă obiecte din materiale reciclabile, iar, după ce s-a lăsat seara, ne-am luat cu toții locurile în cinema. Nu nu, nu am plecat în oraș, fiindcă cei de la Cinema Nomade au adus cinema-ul în curtea școlii. Filmul, Wall-e, e povestea roboțelului care redescoperă viața, natura. Acesta a completat perfect lecția de ecologie de mai devreme.”, menționează Ioana Cerescu, fondatoarea AER.

Cei care doresc să susțină  suplimentar proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

***

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor.

În cei doi ani de existență, Asociația a implementat deja peste 30 de proiecte în domenii ca educație, sănătate,incluziune socială, în valoare de peste 2.000.000 de euro.

Dacă aveți un proiect în care credeți, dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

Filed in: Informațía zilei, ONG-uri

Comments are closed.

;