Centrul de evaluare COVID din cadrul Spitalului de Infecțioase, luat cu asalt de ieșeni

Ca urmare a faptului că numărul persoanelor care se adresează zilnic Centrului de Evaluare COVID din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ” Sfânta Parascheva” a crescut semnificativ în ultima perioadă, timpii de așteptare pentru analize s-au mărit, depășind de cele mai multe ori 15 minute.

 “Fiecare caz are particularitățile lui iar noi  tratăm oameni, nu cazuri. Chiar dacă aproape toți pacienții vin cu test pozitiv, avem și pacienți care au nevoie de retestare, deoarece s-au testat pentru COVID acasă, testele efectuate la domiciliu nefiind valabile”, afirmă dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Pentru depășirea acestei situații, personalul Centrului de Evaluare COVID roagă pacienții să aibă răbdare.

“Timpul cald le permite să aștepte în aer liber și analizăm variante viabile pentru perioada în care timpul nu va mai fi atât de prietenos. De asemenea, am pus la dispoziție bănci unde pacienții se pot odihni și vom mai face tot ce este necesar pentru a reduce disconfortul așteptării”, a precizat dr. Florin Roșu.

În programul cuprins între orele 8.00-13.00, cu o capacitate de trei  paturi în două rezerve, centrul deservește pacienți de toate vârstele. Mulți pacienți vin mai devreme de începerea programului și nu de puține ori aceștia sunt preluați de către cadrele medicale chiar dacă programul de lucru nu a început.

“Vorbim în mare parte de pacienți cu vârsta de peste 65 de ani, cu diabet, hipertensiune arterial, care au nevoie să își ia medicația la primele orele ale dimineții pentru comorbiditățile de care suferă.

 Pentru această categorie de persoane, doar în centrul de evaluare COVID se administrează noul Molnupiravir, un antiviral oral prevăzut în schema națională, bine tolerat de organism și fără efecte adverse importante, dar doar dacă îndeplinesc următoarele condiții: la primele simptome de boală să se prezinte la medicul de familie care, la rândul său va trebui să îi testeze, rezultatul să îl încarce în platforma Corona forms, și să le facă programare la centrul de evaluare. De asemenea, pacientul să se prezinte la centru în primele cinci zile de la debutul bolii (după cele cinci zile nu mai sunt eligibili pentru administrarea antiviralului Molnupiravir)”, spune dr. Florin Roșu, care subliniază că medicamentul este eficient pentru formele ușoare și medii de boală.

În Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Pascheva” Iași sunt internați în acest moment 93 de pacienți diagnosticați cu COVID-19, din care doi în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă. O parte dintre aceștia sunt chiar pacienții care s-au adresat inițial Centrului de Evaluare COVID și care trebuie ținuți sub observație și pentru care tratamentul se impune în regim de spitalizare.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;