Aer intens poluat în municipiul Iași. Concentrația PM10, dublă față de valoarea limită admisă

În uma monitorizării de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) a indicilor de calitate a aerului s-a constatat că miercuri, 24 august, începând cu ora 8.00, concentraţiile măsurate automat pentru indicatorul PM10 in staţiile IS 2 Cantemir, IS4 Aroneanu şi IS5 Tomeşti au continuat să crească.

Astfel, după valorile mari inregistrate pe data de 23.08.2022 la indicatorul PM 10 măsurat automat in cele trei staţii incepând cu ora 11.00 (cu maxime orare de 4-8 ori mai mari decât valoarea medie zilnică permisă), la ora 4.00 am a zilei de 24.08.2022 aceste valorile scăzuseră in jurul valorii de 50 micrograme /mc, pentru  ca apoi să inceapă din nou să crească, aşa cum se poate vedea din graficul de mai jos, informează, într-un comunicat, APM Iași, care precizează că valorile crescute pot fi puse pe seama unei situaţii naturale, dată de circulaţia atmosferică in curs, situaţie ce ar putea confirmată ulterior, conform atribuţiilor, de către specialiști.

“Astăzi, 24.08.2022, APM Iaşi s-au prelevat filtrele aferentei datei de 23.08.2022 Iaşi, in vederea determinării gravimetrice – metoda de referinţă. La o primă evalure a acestora se confirmă pentru PM10 valori medii zilnice duble faţă de valoarea limită zilnică admisă pentru protecţia sănătăţii populaţiei in staţiile IS 2 şi IS 4, şi de cca 4 ori mai mare in IS 5 Tomeşti. Pentru ceilalti indicatori, valorile inregistrate n-au fost semnificativ mai mari fată de cele inregistrate in zilele anterioare”, se arată în comunicat.

Persoanele interesate pot urmări în timp real calitatea aerului prin pagina web www.calitateaer.ro. Aici se pot vizualiza informații actualizate orar, aflate în curs de validare și certificare.

De asemenea, buletinul zilnic de informare privind calitatea aerului este publicat a doua zi pe pagina web și pe pagina de Facebook a Agenției pentru Protecția Mediului Iași.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;