Lucrările la noul terminal al Aeroportului vor începe în luna septembrie

Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) a eliberat la sfârșitul săptămânii trecute avizul necesar pentru începerea lucrărilor la noul terminal al Aeroportului Internațional Iași (T4). Potrivit directorului general al RA Aeroportul Iași, Romeo Vatră, odată cu obținerea acestui document, lucrările la noul obiectiv vor putea începe în luna septembrie.

“S-au făcut eforturi mari din partea proiectantului și echipei de proiect din cadrul Aeroportului Iași pentru a finaliza documentațiile și a obține avizele necesare pentru noul terminal T4. Vineri *28 august – n.r.) am obținut și ultimul aviz, cel de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, de altfel și cel mai important. Drept urmare, astăzi (luni, 29 august – n.r.) am semnat cererea pentru obținerea autorizației de construcție. Suntem în grafic și nădăjduiesc ca în septembrie să începem lucrările la noul terminal. Lucrările de demolare a vechii clădiri a Aviației Utilitare se apropie de final, se lucrează în paralel la organizarea de șantier și devierea rețelelor de utilități. Ținem aproape!”, a declarat Romeo Vatră, directorul RA Aeroportul Iași, într-o postare pe contul propriu de socializare.

În urma licitației organizată de beneficiar, lucrările de construcție a noului terminal T 4 al Aeroportului Internațional Iași vor fi executate de S.C. STRABAG S.R.L. Contractul, în valoare de 327.949.984 lei (fără TVA), vizează servicii de proiectare, elaborarea documentației tehnice (pentru care se alocă 4 luni) și execuția lucrărilor (12 luni). Potrivit proiectului tehnic, construcția va avea trei niveluri (subsol tehnic, parter și etaj), șapte porți pentru plecări și trei porți pentru sosiri, cu posibilitatea de asigurare a unor fluxuri bidirecționale, lucrările urmând să fie finalizate la sfârșitul anului 2023.

Viitorul terminal va fi construit pe o suprafaţă de peste 30.000 de metri pătraţi, în conformitate cu obiectivele de protecţie a mediului. Proiectul prevede realizarea unui parc de panouri solare care va produce energie verde. De asemenea, echipamentele care vor fi montate în terminal vor fi de ultimă generaţie, cu un consum redus de energie. Prin construirea terminalului T4, Aeroportul Iaşi va putea procesa 3,5 milioane de pasageri anual, adică dublu față de capacitatea pe care o au astăzi terminalele T2 și T3.

Construcția T4 face parte dintr-un proiect mai amplu de modernizare și extindere a Aeroportului Internațional Iași (inclusiv mărirea capacității de parcare a aeronavelor), în valoare totală de 447.270.880,56 lei (inclusiv TVA). Valoarea totală eligibilă este de 367.876.172,66 lei, din care 85% reprezintă contribuţia de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% este contribuţia de la bugetul de stat, iar restul banilor de la  bugetul Aeroportului.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;