Medicul Florin Roșu: Trendul îmbolnăvirilor cu COVID-19 este vizibil descendent

Dacă la sfârșitul lunii august, în Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași erau internați 73 de pacienți cu COVID-19, în acest moment, numărul persoanelor diagnosticate cu această boală a scăzut la 44. Cei mai mulți dintre pacienții cu SARS-CoV-2 sunt persoane vârstnice, de peste 70 de ani, care prezintă simptome specifice infecțiilor de căi respiratorii, precum rinoree, tuse, strănut, disfagie (greutate la înghițire) și febră. Foarte puțini dezvoltă pneumonii și, de asemenea, un procent foarte mic prezintă insuficiență respiratorie acută, spune mediciul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Necesarul de oxigen pentru tratament este minim, iar pentru cei mai mulți dintre pacienți, după cateva zile nu mai este nevoie de suport de oxigen, iar răspunsul la tratament este favorabil. Majoritatea pacienților care au nevoie de spitalizare și monitorizare pentru patologia COVID-19 prezintă comorbidități. Afecțiunile asociate cel mai frecvent întâlnire sunt patologiile cardiace, diabetul și obezitatea, subliniază mediciul, care adaugă că un aspect care ar trebui să dea serios de gândit este faptul că pacienții se prezintă la spital după 7, 8 zile de simptome de boală.

“Cei care se știu cu afecțiuni pentru care urmează tratament de mult timp (afecțiuni cronice) să nu aștepte atât de mult. Imediat să comunice cu medicul de familie și dacă în două, cel mult trei zile de la prezența simptomelor acestea nu se ameliorează să se prezinte la medicul specialist de boli infecțioase. Cu cât administrarea tratamentului se face mai devreme cu atât riscul unei evoluții nefavorabile se reduce semnificativ. În cazul unui organism cu comorbidități, răspunsul imunitar este mai lent, iar perioada de boală mai lungă și mai dificilă”, afirmă medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

În ultimele 24 de ore, în județul Iași au fost înregistrate 112 cazuri noi de coronavirus, cu 80 mai multe decât în ziua precedentă, a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;