Începând de astăzi, ieșenii sunt așteptați la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România

La Iași a avut loc astăzi deschiderea oficială a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, eveniment organizat de Radio România, prin Echipa Gaudeamus şi Radio România Iaşi, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi. Aflată la cea de-a VII-e ediție la nivel național, manifestarea este programată în perioada 21 – 25 septembrie în Piața Unirii din Iași.

La deschiderea oficială a evenimentului a fost prezent și primarul Mihai Chirica, care în cuvântul său a declarat că Târgul de Carte Gaudeamus Radio România de la Iași vine într-un moment de maxim interes pentru public și, în special, pentru publicul tânăr, respectiv după deschiderea oficială a anului școlar și în pregătirea deschiderii anului universitar, oferind astfel o oportunitate excelentă pentru beneficiari de selecție și achiziție a cărților necesare pentru studiu.

“Știm foarte bine că România nu stă prea bine la cartea citită, dar nici la cartea tipărită și cred că a venit timpul să recuperăm și să intrăm și noi din acest punct de vedere în rândul țărilor europene. Cred că prin aceste programe de mediatizare, de prezentare a cărții tipărite în România, în limba română în special, vom reuși să avem din ce în ce mai mulți cititori. Din păcate, peste 70% din populația României îna cest moment nu a citit o carte în ultimul an. Este o tragedie națională din această perspectivă și, de aceea, va trebui să facem eforturi pentru ca în cadrul proiectului România Educată, cititul cărților să devină un element prioritar. Târgul Gaudeamus vă așteaptă cu cele mai recente apariţii editoriale, publicate de peste 30 dintre cele mai cunoscute edituri din ţară, prezentate în cadrul a 24 de standuri, cu o bogată selecţie de carte în limbi de circulaţie internaţională, cu o gamă largă de jocuri şi alte materiale educaţionale, dar și cu o suită de lansări şi prezentări de carte. Vă îndemn să vizitați Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, să cumpărați cărți și, mai ales, să citiți!”, se arată în mesajul transmis de primarul Mihai Chirica.

La rândul său, poetul Cassian Maria Spiridon, președintele Uniunii Scriitorilor din România – filiala Iași, președintele de onoare al ediției din acest an a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, a subliniat că organizarea unui astfel de eveniment este întotdeauna binevenit

“Ca să se întâlnească cititorul și scriitorul la o lansare, la o întâlnire cu cel care a scris cartea, este mai rar. De aceea, un târg de carte este întotdeauna binevenit la Iași, mai ales pentru că Iașiul este oraș al culturii prin excelență și al cății, bineînțele, dacă ținem cont de faptul că, statistic, s-a demonstrat că Iașul este al doilea oraș din țară, după București, ca număr de cumpărători de carte”, a spus Cassian Maria Spiridon.  

Programul de vizitare a târgului este zilnic, între orele 10:00 şi 20:00.

Pentru pasionaţii de lectură care nu vor putea ajunge la evenimentul derulat în format fizic, website-ul www.gaudeamus.ro va aduce un strop din atmosfera inegalabilă a Târgului de Carte Gaudeamus prin intermediul standurilor virtuale ale tuturor participanţilor, pe care le va găzdui în intervalul 21 – 25 septembrie, dar mai cu seamă prin evenimentele transmise live din Piaţa Unirii.

Ediţia Iaşi a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România a fost inaugurată în luna septembrie 2019. După o pauză de doi ani, evenimentul a fost reluat în acest an cu scopul declarat de a transforma manifestarea într-un reper al peisajului cultural ieşean.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;