Peste 300.000 de pelerini așteptați în acest an la Iași, la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Pentru evitarea aglomerării de persoane și producerea de busculade, pelerinii care doresc să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva vor beneficia, la fel ca în ceilalți ani, de un culoar unic de acces, amenajat de Jandarmerie, pe traseul Catedrala Mitropolitană  –  str. Arhitect G.M. Cantacuzino – str. Iordache Lozonschi – str. Cloșca – str. Petru Movilă – str. Uzinei – str.  Morilor – str. Alexandru Ipsilanti Vodă – str. Sfântul Andrei – str. Iancu Bacalu – Blvd. Regele Ferdinand I al României (fosta Splaiul Bahlui Mal Stâng).

Pe toată perioada desfășurării manifestărilor religioase de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, echipele de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente în zonele de deplasare a pelerinilor și vor sta la dispoziția celor care vor avea nevoie de sprijin și îndrumare.

Jandarmii împreună cu colegii din celelalte instituții de păstrare a ordinii și liniștii publice vor fi prezenți 24 de ore din 24 în toate punctele cheie din mnicipul Iași, principalul scop fiind prevenirea oricăror incidente ce pot perturba buna desfășurare a manifestărilor religioase, acordarea de sprijin persoanelor care vor avea nevoie de asistență medicală, precum și deplasarea în siguranță a tuturor persoanelor în zonele adiacente Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fără a se bloca căile de comunicație rutieră.

„Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău va asigura, în perioada 08-16 octombrie a.c., condițiile de siguranță pentru ca peste 300.000 de pelerini (conform estimărilor Mitropoliei Moldovei și Bucovinei) să se bucure de slujbele religioase și alte activități desfășurate în spațiul public prilejuite de Hramul “Sfintei Cuvioase Parascheva”.. Având în vedere interesul manifestat de credincioși pentru această mare sărbătoare creștine și experiența anilor trecuți, perioada de afluență maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie a c., când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane, ceea ce va genera un șir de oameni de peste 3 km lungime și un timp de așteptare cuprins între 16 și 20 de ore. De asemenea, în data de 14 octombrie a.c., pe timpul celor două evenimente simultane, pelerinajul la Racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și “Sfânta Liturghie Arhiereasca”, oficiată pe scena din fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, vor fi prezente în zona centrală a Municipiului Iași peste 90.000 de persoane”, se arată într-un comunicat remis în această după amiază redacției de Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” din Bacău, unitatea care urmează să asigure ordinea și liniștea publică cu prilejul „Sărbătorilor Iașilor” din acest an.

Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, Jandarmeria face următoarele recomandări:

– manifestați răbdare și înțelegere față de măsurile luate de organizator cu privire la regulile de acces în zonele destinate pelerinilor și respectați indicațiile forțelor de ordine.

– acordați o atenție deosebită copiilor și persoanelor vârstnice împreună cu care călătoriți pentru a nu se rătăci, precum și a bunurilor personale.

– persoanele cu probleme grave de sănătate care doresc să se roage la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și care au nevoie constantă de îngrijire medicală, să se informeze înainte de începerea pelerinajului cu privire la gradul de solicitare al echipajelor medicale de urgență și a Unităților de Primiri Urgențe Iași.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;