Manifestări dedicate Încoronării Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României, organizate la Iași

La 15 octombrie 1922 a avut loc la Alba Iulia Încoronarea Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României, un eveniment de o însemnătate istorică deosebită pentru națiunea noastră. În ziua de 31 mai 2018, la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a conferit Municipiului Iași titlul de Oraș Regal, ca recunoaștere a faptului că urbea noastră a fost Capitala Regatului României în perioada 1916-1918, în contextul participării intense a țării noastre la Primul Război Mondial. Iașul a fost locul în care și-au găsit pe atunci sediile Legislativul, Executivul și Armata Regală a României.

Primăria Municipiului Iași va aniversa Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria prin lansarea și introducerea în circulație a emisiunii de mărci poștale „Regii României Mari. Centenarul Încoronării”., evenimentul care va va avea loc marți, 11 octombrie, de la ora 12.00, în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu.

În cadrul manifestării, prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, directorul Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române – Filiala Iași va susține o alocuțiune privind semnificația acestui eveniment.

De asemenea, primarul Mihai Chirica îi va înmâna titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași Cristinei Popescu, director general al Romfilatelia SA, pentru promovarea valorilor culturale ieşene şi implicarea deosebită în Programul Centenar al municipalității ieșene.

În cadrul aceluiași eveniment va avea loc prezentarea și vizionarea filmului documentar „Regele Mihai: Drumul către casă”, realizat de producătorul american John Florescu.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;