Regii României Mari – emisiune de mărci poștale dedicată Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

În Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași a avut loc marți lansarea oficială și introducerea în circulație a emisiunii de mărci poștale „Regii României Mari”, editată de Romfilatelia SA, eveniment dedicat Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria.

La manifestare au fost prezenți , alături de primarul Mihai Chirica și reprezentanții Romfilatelia SA, unul dintre principalii parteneri ai Primăriei Municipiului Iași în derularea Programului “Centenar”,  personalități ale vieții culturale, academice și spirituale ieșene.

„Există, în România, câteva orașe de poveste. Istoria lor este o sumă de întâmplări extraordinare, cu domni și domnițe, cu eroi și personaje fabuloase, cu locuri și clădiri fermecătoare. Iașul este unul dintre acestea, iar istoria lui se confundă cu însăși istoria României. De-a lungul secolelor, nu a existat niciun eveniment cu adevărat important care să nu aibă legătură cu Capitala Moldovei. De aceea, când spui Iași spui și Capitala Culturii Românești, și Capitala Spirituală a României, și Capitală Istorică, dar și Oraș Regal! Astăzi facem din nou o reverență Casei Regale. Prin lansarea mapei filatelice «Regii României» subliniem încă o dată trainicele relații dintre Municipiul Iași și Familia Regală. De asemenea, prin aniversarea Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, chiar în cadrul mult așteptatelor Sărbători ale Iașului, organizate în acest an în deplină normalitate, încununăm Programul Centenar derulat de Primărie începând cu anul 2016, ca un pios omagiu adus tuturor românilor care au luptat și s-au jertfit pentru România Mare”, a declarat primarul Mihai Chirica în cuvântul de deschidere.

Șeful municipalității ieșene a ținut cu acest prilej să mulțumească Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei, şi Alteţei Sale Regale Principele Radu pentru sprijinul acordat Iaşului în desăvârşirea a numeroase proiecte academice şi culturale.

“În toată această perioadă, Iașul nostru și-a demonstrat atașamentul față de monarhie, ieșenii fiind mereu alături de rege și de regină, iar Casa Regală a știut să ne mulțumească în modul cel mai impresionant cu putință.  Faptul că Iașul a primit onorantul titlu de Oraș Regal demonstrează atât excepționalul rol jucat de orașul nostru în istorie și în viața Familiei Regale, cât și noblețea de netăgăduit a acestui oraș care s-a sacrificat ori de câte ori jertfa sa a făcut bine Țării și Poporului. De aceea, dacă deviza Casei Regale este «Nihil Sine Deo», deviza fiecărui român adevărat trebuie să fie «Niciodată fără Iași! »”, a subliniat edilul.

În cadrul manifestării, primarul Mihai Chirica i-a înmânat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași Cristinei Popescu, directorul general al Romfilatelia SA, evenimentul încheindu-se cu proiecția filmului documentar „Regele Mihai: Drumul către casă”, realizat de producătorul american John Florescu.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;