Peste 260.000 de credincioși s-au închinat în acest an la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Peste 260.000 de credincioși au trecut în acest an întru închinăciune prin fața raclei cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, număr record înregistrat în  ultimii ani.

În această dimineață, la ora 06.00, racla cu sfintele moaște a fost reintrodusă în Catedrala Mitropolitană, în cadrul unei ceremonii oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu Înalt Prea Sfințitul Nichifor Botoșăneanul , Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Credincioșii s-au așezat spre închinare la rândul obişnuit, cel din timpul anului, spre interiorul Catedralei Mitropolitane. În ceea ce privește racla cu sfintele moaște ale Cuviosului Paisie de la Neamț va rămâne spre închinare până luni, 17 octombrie, au anunțat reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (MMB).

Duminică, programul liturgic va continua conform programului anunțat: Miezonoptica, urmată de Utrenia, Sfânta Liturghie şi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva.

 “Manifestările religioase organizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva 2022 au adus la Iași un număr foarte mare de pelerini, comparativ cu anii de dinaintea pandemiei. Deși participarea a fost numeroasă, nu au fost înregistrate incidente majore. Prin efortul depus de personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, în sistem integrat, conform competențelor, coordonat de Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, au fost asigurate, în perioada 8-16 octombrie a.c., condițiile de siguranță pentru ca peste 340.000 de persoane să se bucure de slujbele religioase și celelalte evenimente desfășurate în spațiul public, prilejuite de Hramul “Sfintei Cuvioase Parascheva”. În cele nouă zile de manifestări, peste 260.000 de persoane au participat la pelerinajul la Racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și peste 80.000 de persoane au fost prezente la celelalte evenimente organizate la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, slujbele religioase, procesiunea Calea Sfinților și Sfânta Liturghie Arhierească. Mulțumim organizatorilor,  reprezentanților autorităților publice locale și voluntarilor care, prin deschiderea pentru colaborare manifestată, au contribuit la succesul acestei misiuni. De asemenea, mulțumim participanților pentru răbdarea manifestată, înțelegerea, respectul și comportamentul conform recomandărilor și indicațiilor forțelor de ordine”, a declarat colonelul Ioan Sandu, comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă “Alexandru cel Bun” Bacău.

Personalul structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Poliției Locale Iași, implicat în păstrarea ordinii și liniștii publice pe perioada desfășurării Sărbătorii Iașului din acest a au acționat proactiv, cu accent pe prevenirea și combaterea faptelor antisociale, pentru asigurarea protecției tuturor participanților, astfel încât aceștia să beneficieze de toate condițiile pentru care au venit la pelerinaj.

Situațiile car au necesitat aplicarea măsurilor contravenționale au fost înregistrate în special în afara sau în apropierea zonelor de afluire, drept pentru au fost aplicate 249 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 41.420 de lei.

O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului ajutor. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim ajutor aflate la postul medical avansat deservit de personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Iași și de cel al UPU-SMURD Iași au acordat sprijin participanților în 346 situații cu afecțiuni medicale diverse (ex. dureri abdominale, toracice lipotimie, hipertensiune arterială – hta, hipoglicemie, crize comițiale, luxații membre, etilism acut, cefalee, sincopă, stare hipotimică, nevralgie intercostală, criză epileptică).

În 28 de situații cu afecțiuni medicale diverse a fost nevoie de investigații medicale de specialitate, astfel că 28 de persoane au fost transportate la spital.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;