Ziua Armatei Române, sărbătorită la Iaşi

Ziua Armatei Române a fost sărbătorită marţi, 25 octombrie, la Iaşi, la Monumentul Închinat Eroilor Regimentului 15 Infanterie ,,Războieni” din Dealul Copoului printr-o ceremonie militară și religioasă. La eveniment au fost prezenţi prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, comandantul Marii Unități Ieșene, colonel Claudiu Tamaș, alături de militari din cadrul Brigăzii 15 Mecanizate “”Podul Înalt”. Garda de onoare a fost constituită din militari ai Batalionului 151 Infanterie ,,Războieni”.

 

În cadrul evenimentului au susținut alocuțiuni prefectul județului Iași, Bogdan Cojocaru, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe şi primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.

 

“În acest an celebrăm Ziua Armatei Române într-un context cu totul special.

Este anul în care asupra unei țări vecine, Ucraina, Federația Rusă a dezlănțuit o amplă invazie militară, un război de neconceput pentru Europa secolului XXI.

Parte a structurilor NATO, Armata Română veghează ca acest război să nu se extindă asupra țării noastre, în așa fel încât pacea și liniștea să ne fie asigurate în aceste vremuri tulburi. Am deplină încredere în profesionalismului militarilor noștri, cei care duc mai departe curajul și devotamentul eroilor români care au apărat țara cu prețul vieții lor. Armatei Române, cinste și recunoștință!”, se arată în mesajul adresat de primarul Mihai Chirica.

Serviciul religios a fost oficiat de către Înalt Prea Sfinția Sa Teofan, Mitropolitul al Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți. Totodată, un sobor de preoți din partea Diecezei de Iași a oficiat serviciul religios romano-catolic. La ceremonie au mai participat personalități apropiate instituției militare, comandanți ai unităților militare şi structurilor Ministerului Afacerilor Interne din garnizoană, reprezentanți ai asociațiilor veteranilor de război și cadrelor militare în rezervă și în retragere, cadre militare active, copii, precum și un numeros public ieșean.

La sfârșitul activității, muzica militară a garnizoanei a suținut un scurt concert de marșuri patriotice și muzică de promenadă, ce a putut fi admirat de toți participanții.

 

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare.

 

 

 

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;