Un nou proiect cu fonduri europene pentru modernizarea sistemului de termoficare

Primarul Mihai Chirica a semnat contractul de finanțare europeană pentru un nou proiect de modernizare a sistemului centralizat de termoficare al municipiului Iași. Este vorba despre proiectul „Reabilitare rețele termice, sistem termoficare în Municipiul Iași, pentru creșterea eficienței energetice în alimentarea cu căldură urbană – Etapa a III-a”, care vizează reabilitarea și modernizarea de rețele termice primare pe un traseu de 6,86 kilometri (13,720 kilometri de conducte), precum și de rețele termice primare în incinta CET I Tudor Vladimirescu pe un traseu de 0,878 kilometri (1,756 kilometri de conducte).

Proiectul are o valoare totală de 67.614.836,22 lei (aproximativ 13,7 milioane de euro) și va fi finanțat astfel: 85% din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructura Mare – Axa Prioritară 7,13% de la bugetul de stat și 2% din bugetul local.

„Modernizarea sistemului centralizat de termoficare rămâne o prioritate a municipalității ieșene, cu atât mai importantă în condițiile crizei energetice pe care o traversăm, dar și ca un element central în programul nostru de reducere a poluării. Iată de ce folosim în continuare toate oportunitățile, în special cele de finanțare europeană, atât pentru modernizarea sistemului de termoficare, cât și pentru eficientizarea energetică a clădirilor școlilor și spitalelor, dar și a unor blocuri de locuințe”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Durata de execuție a investiției aferentă proiectului inițial este de 12 luni, din care trei luni proiectarea și nouă luni execuția lucrărilor.

Lucrările de modernizare vor fi realizate prin folosirea de tehnologii noi, care să conducă la creşterea eficienţei energetice în vederea livrării agentului termic la parametrii cantitativi şi calitativi optimi și cu un impact minim asupra mediului.

Primăria Municipiului Iași a lansat deja licitația pentru contractarea serviciilor de proiectare și a lucrărilor prevăzute în proiect. Ofertele companiilor interesate sunt așteptate până pe 28 noiembrie.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;