Bărbat diagnosticat cu o formă rară de hepatită, internat la Spitalul de Boli Infecţioase

Un bărbat în vârstă de 65 de ani, din judeţul Iaşi a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” cu diagnosticul de hepatită E, o afecţiune mai rar întâlnită. Potrivit medicilor, acesta este al cincilea caz de hepatită E tratată în ultimii doi ani la Iaşi.

“Pacientul s-a prezentat în triajul spitalului nostru după ce, mai bine de două săptămâni, prezenta dureri în flancul drept, balonare, fatigabilitate, amețeli, astenie fizică și psihică și polialtralgii (dureri de articulații). În urma anamnezei, pacientul a precizat și problemele medicale cronice pentru care urmează tratament: adenom periuretral și gastro-duodenită cronică. Ceea ce ne-a atras atenția a fost faptul că bărbatul consumă apă din fântâna din curtea gospodăriei, fără a fi efectuat verificări ale calității apei. În plus, pacientul nostru este un consumator fidel de pește înghețat, în dorința sa de a elimina carnea de porc din alimentație, pește pe care îl achiziționează din market-uri”, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, care a adăugat că medicul curant a stabilit imediat analizele necesare pentru diagnosticarea pacientului, care prezenta simptome de hepatită acută.

“În urma investigațiilor, indicatorul de suferință a ficatulu (TGP), avea o valoare de 1100 U/l( valoare de peste 25 ori valoarea maximă acceptată), însă testele realizate in vederea diagnosticarii pentru hepatita A, B ,C au avut rezultate negative. Extinderea investigațiilor echipei medicale a stabilit un diagnostic de hepatită tip E, identificandu-se în sânge anticorpi de tip IgM împotriva acestui virus. S-a procedat la  administrarea tratamentului specific, hepatoprotectoare și vitaminoterapie. Pacientului i s-a recomandat odihnă și a fost inclus în programul cu alimentație de regim”, a precizat Florin Roşu, care a precizat că la câteva zile de la internare, pacientul se simte mai bine, simptomatologia s-a redus semnificativ, acesta acuzînd încă dureri articulare, însă TGP-ul a scăzut sub valoarea de 500.

“Pacientul va mai rămâne internat în spital până când transaminazele, TGP- ul şi TGO-ul, vor prezenta valori in limite normal. După externare, acesta va urma o perioadă de convalescență de trei luni, timp în care e va trebui să se odihnească, să țină regim alimentar și să urmeze tratamentul prescris de medicul curant pentru o recuperare completă a funcției hepatice”, a adăugat Florin Roşu.

Riscul de contaminare cu hepatita de tip E este mare în Asia Centrală și de Sud-Est, nordul și vestul Africii, Mexic, unde se înregistrează destul de multe cazuri. Sursa de transmitere o reprezintă apa sau alimentele contaminate. Cu toate că se comportă ca virusul hepatic de tip A și nu se cronicizează,  hepatita cu virus E poate afecta grav un organism cu o imunitate scăzută sau cu comorbidități importante. De asemenea, acest tip de hepatită reprezintă un pericol pentru femeile însărcinate, în cazul cărora poate avea o evoluție fulminantă, care poate pune în pericol viața atât a mamei cât și a fătului.

Potrivit medicilor, pentru prevenirea infectării cu virusul hepatic de tip E se recomandă o mai mare atenție cu privire la igiena proprie și a lucrurilor pe care le manipulăm, precum şi la la mâncarea și apa pe care le consumăm.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;