Proiectul privind reabilitarea şi modernizarea Parcului Copou, retras de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local

Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei necesare pentru elaborarea studiului de fezabilitate, actualizarea documentaţiei, indicatorii tehnico-economici şi devizul general pentru obiectivul „Reabilitare şi modernizare parc Grădina Copou”, care urma să fie supus spre dezbatere şi aprobare în şedinţa de joi, 22 decembrie, a Consiliului Local, a fost retras de pe ordinea de zi.

Anunţul privind retragerea de pe ordinea de zi a proiectului a fost făcut chiar de iniţiatorul acestuia, viceprimarul Daniel Juravle, după ce atât consilierii PSD cât şi cei ai USR au declarat, după aproximativ o oră de discuţii aprinse pe această temă, că nu vor vota pentru acest punct de pe ordinea de zi. Dacă, în ceea ce-i priveşte pe consilierii PSD, aceştia şi-au motivat optiunea prin faptul că prin reabilitarea şi modernizarea Grădinii Copou ar putea fi afectată grav populaţia de arbori din zonă, care ar putea dispărea „aşa cum au dispărut teii de pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt”, reprezentanţii USR au acuzat modul în care a fost întocmită documentaţia şi, mai ales, pericolul la care ar urma să fie supus acest simbol al Iaşului, prin defrişarea unui număr însemnat de arbori ori prin reducerea semnificativă a spaţiilor verzi existente în prezent.

Potrivit proiectului de hotărâre propus de autorităţi, lucrările de reabilitare şi modernizare a Grădinii Copou ar urma să se ridice la suma de 24.451.338,71 de lei, inclusiv TVA, cu o durată prognozată de realizare de 36 luni, din care durata de execuţie a lucrărilor era de de 24 de luni.

În altă ordine de idei, în cadrul şedinţei de joi, aleşii locali au aprobat majorarea tarifului de distanţă maximal pentru serviciul public de transport persoane în regim de taxi, desfăşurat pe raza municipiului Iaşi. Astfel, potrivit proiectului de hotărâre aprobat de aleşii locali, noul tarif maximal pentru serviciul de transport de persoane în regim de taxi va fi, începând cu 1 ianuarie 2023, de 5 lei/km, inclusiv TVA, cu amendamentul că nivlelul oricărui tarif de distanţă, de zi sau de noapte, practicat de transportatorii autorizaţi, pe raza municipiului Iaşi, nu poate depăşi tariful maximal stabilit. De remarcat că tariful maximal unic nu mai fusese modificat din luna ianurie 2009, când valoarea acestuia fusese stabilită la 3,20 lei/km.

Tot în şedinţa de joi, consilierii locali au aprobat solicitările locative propuse de către Comisia socială constituită în condiţiile Legii 114/1996, consemnate în procesul verbal de şedinţa nr. 152803/16.12.2022 şi au votat pentru acordarea Titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi Oltiţei Cântec, director artistic al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”, și lui Constantin Brehnescu, regizor în cadrul aceleiaşi instituţii. Nu în ultimul rând, aleşii locali au aprobat calendarul evenimentelor publice organizate în municipiul Iaşi în luna ianuarie 2023.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;