Bebeluş în vârstă de 3 luni, internat la Spitalul de Boli Infecţioase cu gripă de tip A

În prima zi de Crăciun, la Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” a fost adus, prin transfer de la Spitalul Clinic de Copii “Sfânta Maria”, un bebeluș în vârstă de 3 luni, diagnosticat cu gripă de tip A. Mama fetiței prezentase simptomatologie din sfera respiratorie în urmă cu o săptămână, aceasta primind tratament la domiciliu de la medicul de familie.

“Cu toate că a luat toate măsurile de protecție, mămica a sesizat încă de pe data de 24 decembrie modificări în comportamentul micuței: dormea mai mult, fiind apatică. Verificându-i temperatura, a constatat că bebelușul prezenta 39.1 grade Celsius. I-a administrat antitermice, însă nu a întârziat să se prezinte la spital. În cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” Iași, micuţa a fost preluată imediat de echipa medicală, fiindu-i administrat tratamentul specific pentru diagnosticul confirmat, dar și perfuzii. Sub atenta supraveghere a medicilor și a mamei, care i-au fost alături în fiecare moment, cu un răspuns foarte bun la tratament, bebelușul, în data de 26 decembrie a devenit afebril”, a declarat medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Datorită evoluției foarte bune a stării de sănătate, bebelușul va fi externat și va urma tratamentul la domiciliu, sub supravegherea mamei si a medicului de familie.

“Ne bucurăm că mama bebelușului a apelat la personalul de specialitate  atunci când a observat primele simptome și nu a persistat în administrarea tratamentului simptomatic la domiciliu. Febra înaltă este un simptom foarte periculos în cazul celor mici, chiar până la vârsta de 5 ani, deoarece,  necontrolată, poate provoca convulsii.

Gripa, cea mai gravă formă a afecțiunilor respiratorii trebuie tratată cu responsabilitate de noi toți. În cadrul spitalului am diagnosticat deja zece pacienți cu această afecțiune virală. Expuși și cu risc mai mare de a dezvolta complicații sunt persoanele cu vârste extreme, cum a fost cazul bebelușului, dar și persoanele imunodeprimate, cu comorbidități, precum şi femeile însărcinate. De aceea, prezentarea la medic, este absolut necesară. Recomandăm, de asemenea vaccinarea antigripală”, a precizat medicul.

Din Ajunul Crăciunului și până astăzi, în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” au fost internaţi 65 de pacienți, dintre care 14 copii. Cei mai mulți dintre aceştia au fost diagnosticați cu  afecțiuni ale aparatului respirator superior și cu tulburări digestive.

În ceea ce privește afecțiunile de tip respirator, cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase se confruntă în prezent cu un val de viroze cauzate de virusul respirator sincițial.

“Acest virus, cu un grad de contagiozitate ridicat, are manifestări comune virozelor respiratorii de care, însă, trebuie să ținem cont, deoarece este principala cauză a bronșiolitelor și pneumoniilor,  afecțiuni pericolase, mai ales când vorbim de categorii extreme de vârstă. Virusul sincițial poate debuta simplu cu rinoree, disfagie, tuse seacă, dar și febră înaltă, peste 38.5 grade Celsius, durere toracică accentuată, frisoane, dificultate la respirație.  Singura modalitate de stabilire a unui diagnostic corect este ca și în cazul gripelor și SARS-COV-2, respectiv prin testare. Doar în cadrul Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ” Sfânta Parascheva”, realizăm din aceeaşi probă triplu test (SARS-CoV-2, virus gripal si virus respirator sincitial). Testarea are loc în cadrul laboratorul de Biologie Moleculară. Identificarea tipului de virus este foarte importantă pentru stabilirea unui diagnostic corect și eficient.          Știm că nimeni nu își dorește să petreacă această perioadă în spital, ci acasă, cu cei dragi. Chiar și așa, rețineți că sănătatea este cea mai importantă, iar prevenția și prezentarea precoce la medic pot evita complicații și situațiile neplăcute. În urma consultului clinic și a investigațiilor medicale pe care le realizează, medicul specialist stabilește tratamentul ținând cont și de istoricul medical al pacientului  și condițiile de administrarea al acestuia”, a mai spus Florin Roşu.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;