Institutul Inimii de la Iaşi ar putea fi finanţat prin Programul Operaţional Regional al Uniunii Europene

Primarul Mihai Chirica consideră că cea mai bună soluţie pentru realizarea Institutului Inimii de la Iaşi ar reprezenta-o finanţarea acestui proiect prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR) al Uniunii Europene.

“Cred că cea mai bună soluţie, în acest moment, pentru realizarea Institutului Inimii este să primim o finanţare din toate rezervele pe sănătate în cadrul Programului Operaţional Regional, având în vedere faptul că nu toate proiectele înaintate spre finanţare la acest capitol vor putea fi semnate până la sfârşitul acestui an. Vor rămâne, cu siguranţă, sume importante din actualul exerciţiu financiar al POR, care nu vor putea fi închise până la data de 31 decembrie 2023. Pentru Institutul Inimii de la Iaşi vom începe cu aceste sume, vom da drumul la licitaţia pentru lucrări şi vom continua mai departe cu ceea ce rămâne din Planul Naţional de Rezistenţă şi Reziliere. În caz contrar, ne gândim foarte serios să contractăm un împrumut atât noi, Primăria, cât şi Consiliul Judeţeani, pentru finanţarea lucrărilor de realizare a acestui important obiectiv medical”, a declarat primarul.

Comentând faptul că deşi evaluarea făcută de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii a trecut testul specialiştilor, proiectul fiind declarat eligibil pentru finanţarea prin Planul Naţional de Rezistenţă şi Rezilienţă, acesta nu a fost inclus, în final, pe lista finanţărilor, şeful municipalităţii a afirmat că, probabil, priorităţile ministerului privind construcţia de noi spitale în România au fost altele.

“Proiectul de finanţare a Institutului Inimii este, într-un fel, un semi-eşec. Documentaţia trimisă pentru finanţare prin Planul Naţional de Rezistenţă şi Rezilienţă a primit foarte bine elaborată. Nu ne-a venit, însă, un răspuns favorabil, deşi proiectul fusese foarte bine evaluat, primind un punctaj bun. Asta înseamnă că el este fezabil. Bănuiesc, însă, că celelalte priorităţi ale statului român, asta şi în contextul geo-politic actual, a făcut ca sumele pentru sănătate să se îndrepte către alte obiective, să le spunem de interes strategic. Noi, însă, vom fi în continuare atenţi şi vom vom încerca să găsim soluţii pentru ca acest proiect să se bucure în final de succes”, a precizat edilul.

Reamintim că în urma primei etape de evaluare a proiectelor depuse spre finanţare prin Planul Naţional de Rezistenţă şi Reziliere (PNRR) pentru construcţia de noi spitale în România, proiectul privind construcţia Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iaşi, cunoscut şi ca “Institutul Inimii”, s-a situat pe locul 21 din 46 de proiecte depuse, fiind declarat eligibil. Cu toate acestea, proiectul nu a fost inclus pe lista celor care urmează să primească finanţare prin PNNR. Cu toate acestea, proiectul mai are o şansă pentru a fi acceptat pe lista de finanţare prin PNNR, Ministerul Sănătăţii anunţând organizarea unei a doua etape de evaluare.

Valoarea totală a proiectului privind construcția Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași este de 2.774.481.567,35 lei (cu TVA), din care 1..759.377.811,86 lei (cu TVA) numai construcția propriu-zisă a spitalului. Suprafață totală a unităţii medicale va fi de 120.000 de metri pătrați (12 hectare). Regimul maxim de înălțime al construcțiilor va fi de 8 niveluri (înălțimea maximă: 30 de metri), acestea având o suprafață construită totală de 24.525,07 metri pătrați.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;