Angajaţii Institutului de Boli Cardiovasculare, în grevă japoneză pentru salvarea Institutului Inimii

Personalul medical de la Institutul de Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. George I.M. Georgescu” s-a aflat luni în grevă japoneză, fără întreruperea activităţii, în semn de protest faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de a nu include pe lista de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a proiectului privind construcţia Institutului Regional de Boli Cardiovasculare de la Iaşi. Pe timpul grevei, cadrele medicale şi-au lipit pe halate fluturaşi pe care era scris “Salvaţi Institutul Inimii. Nu lăsaţi să se oprească inima Moldovei!”.

“Aşa cum au văzut ieşenii şi toţi locuitorii regiunii Moldovei şi noi am rămas consternaţi să constatăm că Iaşul nu beneficiază de nicio investiţie majoră în domeniul unităţilor sanitare, Moldova primind finanţare doar pentru două proiecte prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă la acest capitol, la Vaslui şi respectiv Bacău. De aceea, am considerat că este corect şi de datoria noastră să reacţionăm şi să solicităm Guvernului să găsească finanţare şi pentru proiectele Iaşului. Formele noastre de protest sunt petiţia pe care am adresat-o premierului Nicolae Ciucă şi, evident, greva japonează declanşată astăzi, prin care angajaţii Institutului de Boli Cardiovasculare poartă câte un fluturaş prin care solicită salvarea Institutului Inimii de la Iaşi”, a declarat Iulian Cozianu, preşedintele Sindicatului Sanitas – filiala Iaşi.

Potrivit acestuia, Iaşul are nevoie de un institut modern de boli cardiovasculare, având în vedere că actuala unitate îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu impropriu, ocupând două etaje din imobilul în care în prezent funcţionează Spitalul Clinic “Dr. C.I. Parhon”, destinat tratării afecţiunilor renale.

Reamintim că în urma primei etape de evaluare a proiectelor depuse spre finanţare prin Planul Naţional de Rezistenţă şi Reziliere (PNRR) pentru construcţía de noi spitale în România, proiectul privind construcţia Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară de la Iaşi, cunoscut şi ca “Institutul Inimii”, s-a situat pe locul 21 din 46 de proiecte depuse, deşi iniţial fusese declarat eligibil. motivul invocat de Ministerul Sănătăţii pentru neincluderea în lista de finanţare reprezentându-l faptul că Iaşul va avea, în curând, un spital regional de urgenţe.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;