Lucian Romaşcanu: Ministerul Culturii nu are nicio atribuţie în finanţarea lucrărilor de reabilitare a Filarmonicii ieşene

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat, luni, la Iaşi, că ministerul pe care-l conduce nu are atribuţii în ceea ce priveşte finanţarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a sediului Filarmonicii “Moldova”, acest lucru revenind exclusiv autorităţilor locale, respectiv Consiliului Judeţean Iaşi, instituţie în subordinea căreia se află filarmonica.

“Înţeleg de la colegii care au condus destinele judeţului că au fost proceduri de licitaţie şi bani păstraţi în cont pentru această destinaţie. După schimbarea (de la conducerea Consiliului Judeţean – n.r.) din anul 2020, banii respectivi au fost dirijaţi către alte destinaţii, respectiv pentru asfaltări de drumuri, motiv pentru care filarmonica nu va avea, cel puţin în viitorul previzibil, un nou sediu. Acest obiectiv nu aparţine Ministerului Culturii, ceea ce putem face noi fiind doar să susţinem un astfel de demers şi să punem presiune pe autorităţile locale”, a declarat Lucian Romaşcanu, într-o conferinţă de presă care a avut loc la sediul Prefecturii.

În replică la afirmaţiile ministrului, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, a precizat că proiectul privind reabilitarea şi modernizarea sediului Filarmonicii Moldova a fost deja depus de autorităţile locale spre finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Preşedintele CJ l-a acuzat pe Lucian Romaşcanu că nu cunoaşte deloc realităţile din cultura ieşeană, dând vina pe predecesorul său la conducerea administraţiei judeţene  (Maricel Popa -n.r.) pentru lipsa fondurilor necesare pentru reparaţia clădirii în care îşi desfăşoară activitatea instituţia de cultură.

“Din păcate, şi o spun cu regret, ministrul Culturii nu cunoaşte deloc ceea ce întâmplă astăzi în cultura ieşeană. Mi se pare că este defazat faţă de acest subiect, pentru că dacă este să ne referim la sediul filamonicii, îl informez că suntem astăzi cu autorizaţia de construire emisă, avem proiectul depus la finanaţre prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă  şi avem, ca variantă, şi alocarea de onduri europene din Programul Operaţional Regional (POR) 2021 – 2027 al Uniunii Europene. Vraeu să-i informez pe toţi ieşenii că noi, practic, suntem astăzi în curs de urcare pe SICAP a procedurii de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia noului sediu al filarmonicii” a mai spus preşedintele CJ.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;