Eveniment dedicat regizorului italian Franco Zeffirelli, la Cinema “Ateneu”

Ateneul Național din Iași și Cinematograful Ateneu organizează pe 12 februarie, începând cu ora 13.00, evenimentul „Franco Zeffirelli 100”, la aniversarea a o sută de ani nașterea marelui regizor italian. Spectatorii se vor putea bucura astfel de proiecția unuia dintre cele mai cunoscute spectacole sub regia lui Franco Zeffirelli – La Bohème, proiecții de film, o expoziție de fotografie și discuții și dezbateri cu personalități marcante. Tot în aceeași zi va avea loc şi vernisajul expoziției de fotografie dedicată lui Franco Zeffirelli, care va putea fi vizitată în perioada 12 februarie-12 martie, la Galeria Veche a Ateneului. Invitați la eveniment vor fi Excelenţa Sa Alfredo Maria Durante Mangoni, ambasadorul Italiei în România, Irina-Margareta Nistor, critic de film, și Andrei Boncea, producător cu care Franco Zeffirelli a lucrat pentru filmul „Callas Forever”, filmat în România în anul 2002.

Irina-Margareta Nistor, critic de film: „Ce duminică fabuloasă dedicată la Cinema Ateneu din Iași neîntrecutului Franco Zeffirelli, la centenar, cu un spectacol de operă pe celuloid, dar și cu o peliculă despre marea lui pasiune: „Callas Forever”, filmat în România, dar și „La ceai cu Mussolini” și cu trei actrițe înnobilate de Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii și, ca bonus absolut, un documentar, pentru a-l cunoaște mai bine pe cel care ne însoțește în fiecare an de Paște cu „Iisus din Nazareth”.

Franco Zeffirelli a fost regizor, scenarist, producător și actor italian, născut în 1923, în Florența, Italia. Este supranumit „titanul cinematografiei europene”.

A produs piese clasice pentru cele mai renumite teatre de operă din lume, precum La Scala din Milano, până la Metropolitan Opera din New York și și-a adus contribuția pentru scenele din Londra și Italia. Cele mai cunoscute spectacole sunt „La Traviata”, „Lucia di Lammermoor”, „La Boheme”, „Tosca”, „Turandot”, „Don Giovanni”, „Falstaff” şi „Carmen”. A lucrat cu nume mari ale operei, printre care Luciano Pavarotti, Placido Domingo și Maria Callas, dar și cu vedete de la Hollywood, inclusiv Elizabeth Taylor, Richard Burton, Mel Gibson, Cher și Judi Dench.

În cinematografie este amintit pentru adaptarea „Romeo şi Julieta” din 1968, pentru care a primit două nominalizări la Oscar, dar şi pentru filmul biografic despre Sfântul Francisc din Assisi, „Brother Sun, Sister Moon” din 1972, miniseria de televiziune „Jesus of Nazareth” (1977) și filmele „Callas Forever” ori „La ceai cu Mussolini”.

A fost nominalizat la Premiile Oscar, Premiile Globul de Aur, Premiile Bafta și Premiile Cannes și recompensat cu Premiul special pentru contribuția sa în lumea filmului (1999), la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary.

Intrarea publicului este liberă, pe bază de rezervare pe https://cinemaiasi.ro/franco-zeffirelli-100/ sau la casieria Ateneului.

Programul zilei de duminică, 12 februarie:

ora 13.00 – Vernisajul expoziției „Franco Zeffirelli 100” | Galeria Veche a Ateneului

ora 13.00 – La Bohème – de Giacomo Puccini – (regia Franco Zeffirelli) – spectacol de operă (2008), The Metropolitan Opera

ora 16.00 – Callas Forever – (regia Franco Zeffirelli) – AG

ora 19.00 – Tea with Mussolini – La ceai cu Mussolini – (regia Franco Zeffirelli) – AP 12

ora 21.00 – From Fighting Fascism to Directing Opera and Film – film documentar despre viața și opera lui Franco Zeffirelli – AG

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;