Primul caz confirmat de “Flurona” la Spitalul pentru Copii “Sfânta Maria”

La Spitalul Clinic de Copii “Sfânta Maria” din Iaşi a fost confirmat primul caz de “Flurona” – infecţie simultană cu gripă şi COVID-19 – din această iarnă. Este vorba despre un sugar de 8 luni care a fost spitalizat în data de 2 februarie cu dignosticul infecţie respiratorie cu tuse, febră înaltă, inapetență, tranzit intestinal accelerat și semne de deshidratare acută. Micuţul a fost internat imediat în Secția ATI Boli Infecțioase. În urma  analizelor de laborator a reieşit că pacientul este co-infectat cu virus gripal tip B și SARS-CoV-2. Starea generală a bebeluşului este influențată, însă potrivit medicilor, acesta se află in afara oricărui pericol. Pacientul primeşte, în continuare, tratament specific, fiind monitorizat atent de către personalul secției ATI Boli Infecțioase.

Medicii ieşeni afirmă că în ultimele trei săptămâni, numărul cazurilor de copii cu simptomatologie respiratorie în context febril care s-au prezentat la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” a crescut îngrijorător. Astfel, luna ianuarie, 156 de pacienți care s-au prezentat cu simptome specifice de infecție acută de tract respirator au avut nevoie de consult pediatric în Unitatea de Primire Urgențe, fiind depistați cu gripă prin test rapid antigenic. În tot acest timp, compartimentul de Boli Infecțioase al spitalului a fost supraaglomerat, aici zilnic aflându-se spitalizați între 12 și 19 copii cu gripă, de la nou-născuți până la adolescenți, cel mai micuț pacient având 20 zile, precizează medicii.

In total, in luna ianuarie au fost spitalizați in compartimentul de Boli Infecțioase 86 de copii cu gripă, in majoritatea cazurilor (peste 90%) fiind vorba de gripă de tip A (AH1) confirmată prin secvențiere PCR. Au fost tratate în acest sector și câteva cazuri de coinfecție a virusului gripal cu virusul respirator sincițial, cazuri decelate la sugari cu vârste cuprinse între 2 și 6 luni care au necesitat mai multe zile de spitalizare, tratament agresiv și oxigenoterapie.

De remarcat că în această iarnă, la Iaşi a existat o singură suspiciune de “Flurona”  (coinfecție a virusului gripal cu SARS-CoV2), la un copil în vârstă de 2 ani, spitalizat împreună cu mama sa (depistată la internare cu COVID-19) în serviciul ATI Boli Infecțioase al Spitalului de Copii, care ulterior nu s-a confirmat prin testare PCR.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;