Arhiepiscopia Iaşilor şi-a prezentat raportul de activitate pe anul 2022

Arhiepiscopia Iaşilor cuprindea la finele anului 2022 un număr de 1.232 de parohii și 27 de filii, grupate în 13 protopopiate, ȋn care slujesc 1.170 de preoți, alţi 47 de preoți dedicându-şi activitatea prin slujirea unor persoane din instituții bugetare precum spitale, unități militare, azile de bătrâni, penitenciare sau școli speciale ale comunităților persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire. De asemenea, la data de 31 decembrie 2022, în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor erau ocupate 3.630 de posturi în unităţile de cult și subunitățile Centrului Eparhial, arată datele făcute publice sâmbătă cu ocazia prezentării activităţii desfăşurate de Arhiepiscopia Iaşilor în anul 2022.

Ȋn cele 102 aşezăminte monahale (67 de mănăstiri și 35 de schituri) se nevoiesc 1.705 de vieţuitori. Anul trecut, în obştile monahale din Arhiepiscopia Iaşilor au fost săvârșite 27 de tunderi în monahism şi 13 rasoforii. Față de anul anterior, în anul 2022 s-a înregistrat o ușoară creștere a numărului de viețuitori din mănăstiri, explicabilă prin închinovierea a 51 de noi persoane.

În Arhiepiscopia Iașilor, în anul mântuirii 2022, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Mitropolit Teofan şi Prea Sfinţitul Părinte Episcop-vicar Nichifor Botoşăneanul au săvârșit Sfânta Liturghie, Sfinte Taine sau ierurgii în lăcașuri de cult din toate cele 13 protopopiate, efectuând 237 vizite pastorale şi misionare la parohii şi filii și 184 de vizite la mănăstiri şi schituri din eparhie, săvârșind 37 de slujbe cu prilejul sfințirii, resfințirii sau punerii pietrei de temelie la diferite biserici. Pe parcursul anului trecut, au fost hirotoniţi întru diacon 26 de candidați și 21 de diaconi hirotoniți întru preot. De asemenea, cei doi ierarhi au vizitat școlile teologice, au acordat audiențe, s-au ȋntȃlnit cu autoritățile locale şi au fost prezenți la diferite evenimente, au participat la şedinţele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ale Sinodului Mitropolitan, ale Permanenţei Consiliului Eparhial şi ale Consiliului Eparhial”, se precizează într-un comunicat al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;