5:14 pm - Monday April 29, 3405

Lucrările de modernizare a Spitalului de Copii sunt aproape finalizate

Lucrările de reabilitare şi modernizare a Spitalului Clinic de Urgenţe pentru Copii “Sfânta Maria” din Iaşi, începute în urmă cu doi ani, se apropie de final, gradul de realizare a acestora fiind în prezent de 96,4%. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, în urma vizitei efectuate pe şantierul din curtea unităţii, la care au mai fost prezenţi, de asemenea, conducerea spitalului şi reprezentanţii constructorului.

“În urma unei investiții de 129,8 milioane de lei vom reda comunității un spital modern, complet reabilitat și adus la standarde europene. Am făcut până acum recepția lucrărilor la mai multe tronsoane, iar anul acesta vom reda integral spitalul cadrelor medicale spre a-și desăvârși actul medical, mai ales în aceste momente când este nevoie atât de mare de servicii profesioniste bazate pe un suport tehnologic de ultimă generație. Vreau să-i asigur pe părinți că facem toate eforturile ca să avem la Iași cel mai mare și modern spital pentru copii din țară’’, a declarat Costel Alexe, președintele CJ Iaşi.

Acesta a precizat că, în paralel cu reabilitarea și modernizarea actualelor spații medicale, se lucrează la extinderea și dotarea Unității de Primire a Urgențelor (UPU)  a spitalului.

“Va fi o clădire nouă de peste 2.300 de metri pătrați, cu demisol, parter și etaj, pe terasa căreia va fi amenajat și un heliport. Astfel, vom ajunge să creăm infrastructura medicală necesară pentru îngrijirea în cele mai bune condiții a celor peste 40.000 de copii din județ și din regiune care ajung anual la UPU. Valoarea totală a proiectului pentru extinderea și dotarea Unității de Urgență a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria” este de 34,6 milioane de lei’’, a spus Costel Alexe.

Pentru dotarea cu echipamente medicale a Blocului Operator și a Laboratorului de radiologie din corpul de spital aflat acum în reabilitare, conducerea unității medicale a solicitat finanțare din partea Ministerului Sănătății. Investiția necesară pentru dotări se ridică 18, 2 milioane de lei.

“Dotarea blocului operator se va face la standard europene, conform listei de investiții transmisă încă de anul trecut către Ministerul Sănătății. Am început o procedură de licitație pentru aceste echipamente și sperăm ca la sfârșitul acestei luni să o avem finalizată. În momentul când fila de buget va veni de la Ministerul Sănătății se va face contractul și comanda de echipamente medicale”, a afirmat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe pentru pentru Copii “Sfânta Maria’.

.Spitalul de Pediatrie va beneficia și de extinderea spațiilor medicale prin construirea unui nou corp de clădire, un proiect în valoare de 80 de milioane de euro. În această clădire va funcționa și viitorul Compartiment de diagnostic și tratament în patologia din Spectru Autism si ADHD, o noutate la nivel național.

‘’Din nefericire, această patologie este tot mai frecventă și, pentru ca terapia să aibă succes, copiii trebuie diagnosticați între vârsta de un an și doi ani, ceea ce nu se întâmplă în acest moment la nivelul Moldovei. Noi vrem să facem acest centru pentru a putea recupera pacienții până în vârsta de cinci ani’’, a declarat managerul Alina Belu.

Compartimentul de diagnostic și tratament în patologia din Spectru Autist si ADHD urmează să primească autorizație în aproximativ o lună. Va avea inițial cinci locuri, urmând ca ulterior, odată cu finalizarea noului corp de clădire și mutarea în acest spațiu, capacitatea lui să fie mărită.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;