O nouă prelevare de organe efectuată de medicii ieşeni

La Iaşi a fost efectuată în acest week-end o nouă prelevare de organe, de la un pacient aflat în moarte cerebrală. O echipă interdisciplinară de medici, condusă de doctorul Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iaşi, a prelevat ficatul şi rinichii de la o persoană aflată în moarte clinică, organe care ulterior au fost transplantate unor pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare.

“Este cea de-a doua prelevare de organe (ficat şi rinichi – n.r.) efectuată în mai puţin de două săptămâni la Iaşi. În cazul transplantului hepatic, este cea de-a doua operaţie de acest fel efectuată în acest an, la un primitor în vârstă de 59 de ani, cu ciroză hepatică. S-au mai efectuat şi două transplanturi renale, la primitori de vârste apropiate, în jur de 50 de ani. Evoluţia tuturor pacienţilor, atât al celui cu transplant hepatic, cât şi a celor doi cu transplant renal, este una favorabilă.  Donatorul era o persoană din judeţul Harghita, în vârstă de 56 de ani, cu diagnosticul de anevrism rupt şi cu o familie foarte înţelegătoare, care de la început a fost de acord cu donarea de organe, motiv pentru care le mulţumim. De asemenea, doresc să mulţumesc şi colegilor mei care au făcut parte din echipele de prelevare, care au dat dovadă de un profesionalism deosebit, având în vedere că operaţia a fost condiţionată de timp iar intervenţia s-a făcut imediat”, a declarat medicul Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iaşi.

Numai în anul 2022, la iaşi au fost efectuate 54 de transplanturi renale de la donatori şi persoane aflate în moarte clinică, aproape dublu faţă de anul anterior.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;