Primăria şi Consiliul Judeţean au identificat amplasamentul pentru viitorul sediu al Operei

Primăria Municipiului Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi au anunţat, marţi, încheierea unui parteneriat în vederea obţinerii finanţării pentru construirea unui nou sediu pentru Opera Naţională Română şi, respectiv, pentru consolidarea şi reabilitarea clădirii în care îşi desfăşoară activitatea Filarmonica de Stat Moldova.

Într-o conferinţă comună de presă, primarul Mihai Chirica şi preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, au făcut cunoscut, în premieră, plasamentul pe care urmează să fie construit viitorul sediu al Operei.

Terenul, în suprafață de 12.000 mp, este localizat în Copou, în spatele sediului Apavital. Acesta se află în proprietatea Consiliului Judeţean Iaşi, dar printr-un parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi va fi pus la dispoziția Ministerului Culturii pentru alocarea fondurilor necesare începerii lucrărilor la noul sediu al Operei Naţionale Române Iaşi. Tot printr-un parteneriat administrativ, cele două instituții (Primăria Municipiului Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi) vor depune pentru finanțare prin Programul Operaţional Regional (POR) al Uniunii Europene proiectul privind reabilitarea clădirii Filarmonicii “Moldova” Iași, în valoare de 16 milioane de euro.

“Amplasamentul pe care îl propunem pentru viitorul sediu al Operei este rezultatul unui parteneriat încheiat între Primăria Municipiului Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi, cu o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi, situat în Copou, într-o zonă în care se află şi sediul ApaVital. Este o zonă foarte frumoasă, cu multe parcuri, spaţii verzi şi cu accesibiltiate la utilităţi. De asemenea, este o zonă care, cu excepţia Casei de Cultură a Municipiului şi a Muzeului Mihai Eminescu, în prezent este lipsită de o instituţie culturală de anvergură. În ceea ce priveşte Filarmonica, chiar dacă această instituţie este administrată, prin lege, de către Consiliul Judeţean, ea este o instituţie de cultură a tuturor, aşa cum şi Teatrul Naţional nu este neapărat al Ministerului Culturii, ci al Iaşului şi al României. Este o oportunitate să putem punem la bătaie banii pe care Municipiul Iaşi îi are prevăzuţi pentru restaurarea patrimoniului cultural. Pe scurt, soluţia constă în semnarea unui parteneriat (între Primăria Municipiului Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi – n.r.) , urmat de încheiarea unui acord de finanţare cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est pentru reabilitarea Filarmonicii de Stat Moldova”, a declarat primarul Mihai Chirica.

“Guvernul României, printr-un memorandum încheiat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi o finanţare în valoare de 216 milioane de euro, şi-a asumat reabilitarea, restaurarea sau construirea unor edificii culturale la nivel naţional, Iaşul fiind unul dintre aceste obiective, prin construirea unui nou sediu pentru Opera Naţională Română. Dintre toate posibilităţile şi oportunităţile pe care le are astăzi municipalitatea am ales şi propunem ieşenilor ca viitorul sediu al Operei să fie construit în Copou, în apropierea ApaVital, unde Consiliul Judeţean iaşi are o suprafaţă de teren de circa 12.000 de metri pătraţi. În legătură cu Filarmonica, trebuie subliniat faptul că această instituţie reprezintă obiectivul principal al CJ Iaşi în materie de cultură. Deşi avem o solicitare de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă,  avem un parteneriat activ cu Primăria Municipiului Iaşi şi dorim să obţinem finanţare prin Programul Operaţional Regional al Uniunii Europene şi asta întrucât valoarea co-finanţării pe care ar trebui să o suporte CJ este de doar 2% din valoarea totală de 13-16 milioane de euro. Suntem convinşi că în luna iulie va fi deschis apelul la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, astfel încât începând din această toamnă să puteam deschide şantierul de consolidare ş restaurare a Filarmonicii de Stat Moldova”, a afirmat, la rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;