Maraton cinematografic dedicat actorului Teodor Corban, la Cinema “Ateneu”

Ateneul Național din Iași și Cinematograful “Ateneu”” anunță un “maraton cinematografic” dedicat actorului ieșean Teodor Corban, în semn de recunoștință și apreciere a activității sale din teatru și cinematografie. Pe 19 februarie 2023, începând cu ora 13.00, spectatorii sunt invitați la un maraton de filme în care actorul a interpretat unele dintre cele mai reușite roluri: comedia-dramă „A fost sau n-a fost?”, drama „După dealuri”, drama istorică „Aferim!” și drama „Un etaj mai jos”.

Evenimentele vor avea loc în prezența unor invitați speciali, printre care prieteni de scenă, actori și apropiați. Tot atunci vor fi difuzate și o serie de mesaje video din partea celor care au lucrat cu el de-a lungul timpului.

Intrarea este liberă, pe bază de rezervare pe https://cinemaiasi.ro/ziua-teodor-corban/ sau la casieria Ateneului.

Teodor Corban a fost un actor român de film, radio, teatru, televiziune și voce. În cei peste douăzeci de ani de actorie, viața lui Teodor Corban s-a împărțit între scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași și platourile de filmare.

În 2006, a călcat pe covorul de la Cannes după ce a interpretat dumnezeiește rolul lui Virgil Jderescu, patronul unui post de televiziune local, în filmul „A fost sau n-a fost?”, în regia lui Corneliu Porumboiu. O realizare pe care, spune Teodor Corban, nu o va uita niciodată.

În Naţionalul ieşean a jucat în numeroase spectacole și a avut, de asemenea, multe prezenţeşi în filme. Printre peliculele în care a jucat se numără „Aferim!”, „Un etaj mai jos”, „Betoniera”, „O vară foarte instabilă”, „Poziţia copilului”, „Portretul luptătorului la tinereţe”, „Amintiri din Epoca de Aur 1 – Tovarăşi, frumoasă e viaţa!”, „Amintiri din Epoca de Aur 2 – Dragoste în timpul liber”, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, „California Dreamin’ (nesfârşit)”, „Călătorie la oraş”, „6,9 pe scara Richter”, „Urma”, „Cărturan”, „Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie”.

În 2016 a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor într-un rol principal într-un film de lungmetraj ficţiune, pentru rolul Costandin din filmul „Aferim!”.

Programul zilei de duminică, 19 februarie:

* ora 13.00 – A fost sau n-a fost? – (regia Corneliu Porumboiu) – AG

* ora 15.00 – După dealuri – (regia Cristian Mungiu) – N-15 – Nerecomandat sub 15 ani

* ora 18.00 – Aferim! – (regia Radu Jude) – N-15 – Nerecomandat sub 15 ani

* ora 20.30 – Un etaj mai jos – (regia Radu Muntean) – AP 12

 

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;