5:15 pm - Sunday May 12, 6396

Spitalul Clinic “Căi Ferate” ar putea fi preluat în administrare de către Universitatea de Medicină şi Farmacie

La întâlnirea pe care o va avea vineri, 3 martie, la Guvern, primarul Mihai Chirica va susţine propunerea de preluare de către Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Grigore T. Popa” a Spitalului Clinic “Căi Ferate” Iaşi.

Decizia a fost luată în urma discuţiilor între primarul Mihai Chirica şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, care s-au desfăşurat joi la sediul instituţiei de învăţământ superior.

Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), solicitase atât UMF Iaşi cât şi Primăriei Municipiului Iaşi un punct de vedere cu privire la preluarea Spitalului Clinic Căi Ferate Iaşi din coordonarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii în coordonarea uneia din cele două instituţii locale.

„Ştiu că UMF Iaşi a transmis răspunsul afirmativ Guvernului României de preluare a spitalului încă de la sfârşitul anului trecut. Întrebaţi fiind şi noi, ca autoritate locală, dacă dorim să îl preluăm, am transmis împreună cu plenul Consiliului Local că suntem interesaţi şi noi de această unitate spitalicească. La întâlnirea de astăzi (joi – n.r.) am hotărât, însă, că cel mai bine pentru sistemul medical din Iaşi ar fi să susţinem împreună ca Spitalul Căi Ferate să fie preluat de universitatea ieşeană. Îi mulţumesc domnului rector pentru dialogul constructiv despre acest subiect, mi-a prezentat planurile universităţii cu privire la proiectul de modernizare şi de dezvoltare a acestui spital şi l-am asigurat de tot sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi. Am certitudinea că echipa de specialişti de la UMF Iaşi implicată în acest proiect va creşte calitatea actului medical şi va aduce plusvaloare domeniului sanitar ieşean. Prin urmare, la întâlnirea cu domnul prim-ministru îl voi susţine pe rectorul UMF Iaşi să preia Spitalul Căi Ferate Iaşi şi îl voi asigura de tot sprijinul Primăriei în acest demers”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Reamintim că, în urma solicitării Guvernului României, în şedinţa Consiliului Local din 27 februarie 2023, plenul a decis ca Primăria Municipiului Iaşi să răspundă afirmativ cu privire la preluarea Spitalului Căi Ferate Iaşi, condiţionat de răspunsul pe care UMF Iaşi îl va oferi Guvernului României.

La sfârşitul anului trecut, conducerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a anunţat că intenţionează să transfere unităţile spitaliceşti aflate în subordinea sa în administrarea autorităţilor locale sau a instituţiilor de învăţământ superior care doresc acest lucru.

În prezent, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii are în subordine 15 spitale şi 21 de ambulatorii de specialitate sau secţii exterioare, cu un număr de 35.000 de salariaţi.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;