Centrul integrat de colectare selectivă a deşeurilor din bulevardul Poitiers va fi realizat cu bani din PNRR

Proiectul privind amenajarea centrului integrat de colectare separată a deşeurilor prin aport voluntar în bulevardul Poitiers nr. 10, în valoare de 32.677.442,32 de lei, respectiv 6.642.431,61 de euro, va fi finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C3 – Managementul deșeurilor, a anunţat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) într-o adresă oficială trimisă Primăriei Municipiului Iaşi.

Potrivit proiectului tehnic, obiectivul va include, printre altele, platformă betonată, hală, containere, utilaje, echipamente tehnologice şi funcționale (motostivuitor, încărcător frontal, concasor pentru deșeuri din construcții și demolări, etc.), laborator de analize chimice, cântar acces auto de mare tonaj, spații administrative, utilități, ş.a.

Reamintim că, în luna ianuarie, municipalitatea ieşeană a obținut finanțare europeană prin PNRR și pentru proiectul de realizare de „Centre de colectare prin aport voluntar”. Acesta vizează înființarea a trei puncte, după modelul Centrului Municipal de Colectare din stradela Grădinari nr. 26, care vor avea în jur de 4.000 de metri pătrați fiecare și care vor fi amplasate în bulevardul Poitiers nr. 10, strada Sofia Nădejde nr. 6A și strada 3 Fântâni nr. 14.

Ieșenii vor putea preda în aceste centre deșeuri voluminoase, inclusiv anvelope sau mobilier uzat, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări. Valoarea acestui proiect este de 13.664.405,13 lei, cu TVA, respectiv 2.777.600,4 euro.

Totodată, Primăria va achiziționa, prin aceeași linie de finanțare europeană, 175 de insule ecologice digitalizate (ansambluri de containere digitalizate pentru colectarea separată de deșeuri menajere), din care 150 supraterane și 25 subterane, valoarea proiectului fiind de 24.242.253,39 lei, respectiv 4.927287,27 lei.

Astfel, valoarea totală a celor trei proiecte care vor fi finanțate prin PNRR – Componenta C3 – Managementul deșeurilor este de 70.584.100,84 lei, respectiv 14.346.361,95 euro.

„Este o nouă etapă pe care Primăria Municipiului Iași și Salubris SA o parcurg în programul de modernizare a sistemului de colectare separată a deșeurilor, pe care îl susținem pentru a ne alinia practicilor europene și, mai ales, pentru a avea un oraș curat și sănătos!  Avem cel mai modern și mai performant operator de salubritate din țară și ne propunem să devenim și un model la nivel național în ceea ce privește colectarea separată și reciclarea”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;